30-07-2018, 00:00
Każdy początkujący restaurator zadaje sobie pytania o to, jak skonstruować doskonałą kartę. I choć docelowo jest to oczywiście sprawa indywidualna, to warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które zapewnią nam szansę na sukces w branży gastronomicznej i uznanie oraz lojalność klientów. Karta bez cienia wątpliwości powinna być doskonale przemyślana. Warto, aby była różnorodna, ponieważ to zapewni nam zainteresowanie gości o różnych gustach i preferencjach dietetycznych. Koniecznie musi być także zwięzła i interesująca, gdyż w innym wypadku klienci się znudzą i porzucą temat kolejnych odwiedzin w naszym lokalu.
Styl restauracji i umiejętności szefa kuchni
Potrawy serwowane w naszej restauracji powinny pasować do miejsca oraz wystroju wnętrza. Klasycznym błędem, jaki możemy w tym miejscu przytoczyć, jest serwowanie góralskich potraw nad morzem. Mimo najszczerszych chęci właściciela oraz zaangażowania personelu taki pomysł jest z góry skazany na porażkę. Odwołanie się do regionu, w którym prowadzimy lokal w naszej karcie to doskonały pomysł, szczególnie jeśli często odwiedzają nas turyści. Takie rozwiązanie ma zasadniczo dwa plusy. Po pierwsze składniki na potrawy regionalne są bardziej dostępne i tańsze niż te sprowadzane z innego końca kraju lub świata, po drugie personel nie będzie miał raczej problemów z przygotowaniem lokalnych dań. Podczas konstruowania menu naszej restauracji należy także wziąć pod uwagę umiejętności współpracującego z nami szefa kuchni. Niedopuszczalne jest umieszczanie w karcie potraw, których nie zna właściciel, nie zna kucharz, ale są modne.
Różnorodnie, ale z umiarem
Dobra restauracja ma menu, które z jednej strony zapewnia wybór każdemu, bez względu na jego indywidualne preferencje dotyczące diety z drugiej zaś nie jest ono przeładowane. Za przykład może nam tutaj posłużyć karta jaką oferuję restauracja Zacisze z Gdańska (Gdańsk-Łostowice). Ich przemyślane menu jest gwarantem świeżości produktów, a tego właśnie oczekują goście. Nic więc dziwnego, że zadając pytanie, „Gdzie dobrze zjeść w Gdańsku” najczęściej otrzymamy odpowiedź, że właśnie w restauracji Zacisze. Niezależnie czy interesuje nas śniadanie, brunch, obiad czy kolacja w ich karcie znajdziemy coś dla siebie.
Co jeszcze jest ważne?
Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że w ich karcie mamy informację o tym, że możemy np. łączyć przekąski w pakiety i dzięki temu skorzystać z niższej ceny. To doskonałe rozwiązanie, dzięki któremu klient może nie tylko dopasować menu do swoich potrzeb, ale także zaoszczędzić.
Ponadto karta skomponowana przez właścicieli oraz personel restauracji Zacisze zawiera zarówno dania mięsne, rybne, jak i zupy, sałaty oraz potrawy wegetariańskie i desery co sprawia, że absolutnie każdy znajdzie w tym zestawie coś, co zaspokoi jego apetyt. Świetnym rozwiązaniem jest także opisanie poszczególnych rodzajów kawy i herbaty, dzięki czemu od razu wiadomo, z czym mamy do czynienia i co spełni nasze oczekiwania. Informacja o liście alergenów dostępnych w barze sprawia, że karta nie jest dodatkowo przeładowana, a jeśli ktoś posiada uczulenie, to od razu wie gdzie skierować swoje kroki, aby zasięgnąć fachowej informacji.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze