jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dynia na nowo – innowacyjne pomysły na jesienne dania

W popularnej baśni o Kopciuszku dynia została zamieniona przez wróżkę w imponującą karocę. My dużo bardziej cenimy metamorfozy kulinarne, a opowieści o magicznych przemianach pozostawiamy na półce z książkami. Do wyczarowania wyśmienitych potraw z dynią w roli głównej nie potrzeba nadprzyrodzonych zdolności czy gadżetów o tajemnej mocy. Wystarczy trochę wyobraźni i porady szefa kuchni Knorr – będzie pysznie!

W popularnej baśni o Kopciuszku dynia została zamieniona przez wróżkę w imponującą karocę. My dużo bardziej cenimy metamorfozy kulinarne, a opowieści o magicznych przemianach pozostawiamy na półce z książkami. Do wyczarowania wyśmienitych potraw z dynią w roli głównej nie potrzeba nadprzyrodzonych zdolności czy gadżetów o tajemnej mocy. Wystarczy trochę wyobraźni i porady szefa kuchni Knorr – będzie pysznie!

Dynia to bardzo wdzięczny produkt w kuchni. Jej łagodny smak doskonale komponuje się z najróżniejszymi składnikami: od napoju kokosowego, poprzez imbir, aż po pikantne papryczki. Bardzo chętnie zamieniana jest w gęstą, rozgrzewającą zupę o apetycznym kolorze. Krem z dyni to dopiero początek przygód z tym uniwersalnym produktem. Z łatwością zamienicie go w spektakularne danie główne, interesujący dodatek albo… deser. Brzmi intrygująco? Nietuzinkowe potrawy z dynią smakują jeszcze lepiej.

Dynia na jesień

Popkultura przyzwyczaiła nas do wizerunku dyni jako dość upiornego lampionu kojarzonego z amerykańskim Halloween. Jeśli ostatniego dnia października postanowicie zorganizować przyjęcie w tym stylu, nie pozbywajcie się smacznego miąższu! Dynia to wspaniały jesienny przysmak, który swoim kolorem przypomni o słonecznych i ciepłych dniach lata. Dużą popularnością cieszy się zupa dyniowa, która z dodatkiem czosnku i imbiru zamienia się w rozgrzewający specjał – w sam raz na chłodne wieczory. Spróbujcie jednak czegoś nowego! Risotto z dynią też wygląda bardzo apetycznie, a potrawa przy okazji przybliży was do cieplejszego klimatu południa Europy. Z dyni można przygotować również rumiane placki, które sąciekawą alternatywą dla ziemniaczanych klasyków. Leczo z dynią – dlaczego nie?! Warzywo sprawdzi się także w najróżniejszych zapiekankach mięsnych lub wegetariańskich, z kaszą lub makaronem. Ogromnym atutem tego rodzaju dań jest to, że nie trzeba kurczowo trzymać się przepisu. Korzystajcie z produktów, które macie akurat w swoich zapasach lub na które akurat macie ochotę. Jeśli jednak potrzebujecie inspiracji, polecamy dyniowy gulasz – jedno z ulubionych jesiennych dań szefa kuchni Knorr.

Dyniowy gulasz

Dynia na nowo – innowacyjne pomysły na jesienne dania

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 nieduża dynia
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
  • 1 cebula
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400 ml wody

Sposób przygotowania:

Dynię obierz ze skóry oraz usuń z niej pestki. Oczyszczony miąższ pokrój w kostkę wielkości około 2 cm. Cebulę pokrój na małe kawałki i zeszklij na oliwie z oliwek, aż się zarumieni.

Do cebuli dodaj dynię. Całość podsmażaj i mieszaj przez około 5 minut. Wlej 400 ml wody oraz wsyp opakowanie Naturalnie smaczne Gulasz Knorr. Wszystko zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj danie jeszcze przez około 15 minut, aż kawałki dyni będą miękkie.

Gulasz serwuj z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego oraz posypany posiekaną natką pietruszki.

Dynia na świeżo

Gorące dania z dynią są pyszne, ale różnokolorowe sałatki też przypadną do gustu wszystkim smakoszom, którzy cenią sobie urozmaicone posiłki. W kompozycjach sałatkowych można umieszczać dynię pieczoną lub grillowaną. Dodając pierś z kurczaka, zyskacie pomysł idealny na lunch lub kolację. Dynia doskonale łączy się z serami – wyrazistymi fetą i gorgonzolą albo łagodniejszym serem brie. Nie miejcie oporów przed zestawianiem jej z owocami, np. winogronami albo malinami. Szykowny posiłek przy niedużych nakładach pracy – o to chodzi! Chcecie ograniczyć czas spędzany w kuchni do minimum? W sałatkach dynię można jeść na surowo. Stworzy ona udaną kompozycję z rukolą, roszponką, pomidorkami koktajlowymi, kolorową papryką i czerwoną cebulą. Ukoronowaniem dania niech będą orzechy włoskie albo laskowe oraz kiełki, szczególnie polecamy słonecznikowe. Miłośnicy prostych, ale aromatycznych dań będą zachwyceni sałatką z dynią i kolendrą.

Sałatka z dynią i kolendrą 

Dynia na nowo – innowacyjne pomysły na jesienne dania

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Obierz dynię i wydrąż z niej środek wraz z pestkami. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Przyrządź Sos sałatkowy paprykowo-ziołowego Knorr według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, dodając do niego trzy łyżki wody oraz trzy łyżki oliwy z oliwek.

Posiekaj natkę kolendry i dodaj ją do startej dyni. Całość dokładnie wymieszaj z przygotowanym sosem. 

Dynia na słodko

Przy okazji sałatek poruszyliśmy temat połączenia dyni z owocami. Były to jednak nadal wytrawne kompozycje, sprawdzające się perfekcyjnie jako stylowa przystawka. Tymczasem wszechstronna dynia to fantastyczny materiał do zrobienia efektownego deseru. W kilkanaście minut można zamienić ją w słodki mus z dodatkiem pokruszonych ciasteczek, miodu i przypraw korzennych. Tego rodzaju specjał podawajcie w wysokich pucharkach, koniecznie z hojną porcją bitej śmietany na wierzchu. Purée z dyni okaże się znakomitym dodatkiem do drożdżowych racuchów z jabłkowym nadzieniem. Puszyste placuszki możecie przyrządzić również z konfiturą albo marmoladą. Babeczki z dynią też wychodzą kapitalnie, zwłaszcza udekorowane domowym lukrem. Dynia to składnik, który coraz częściej pojawia się w recepturach serników. Nietuzinkowe pomysły to nasza specjalność! Jako dowód prezentujemy ciasto z dyni, czyli sprawdzony patent na to, jak zaskoczyć gości podczas przyjęcia i zadowolić każdego fana słodkości. Ten sezon należy do dyniowych frykasów!

Ciasto z dyni

Dynia na nowo – innowacyjne pomysły na jesienne dania

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 5

Składniki:

  • 600 g dyni
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Połowę oczyszczonej dyni pokrój w kostkę i ugotuj w mleku do miękkości. Gotowe kawałki zmiksuj na gładki sos.

Pozostałą dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do zrobionego wcześniej sosu dyniowego.

Wsyp zawartość opakowania Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr i cukier puder. Starannie wymieszaj składniki. Masę odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp mąką.

Ciasto umieść w foremce i piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.