Knauf Industries Polska Sp. z o.o.	Knauf Industries Polska Sp. z o.o.

Artykuł Dodaj artykuł

Przepis na puszysty sernik z ricottą i ciasteczkami dr Gerard od Matteo Brunetti

Dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem? A może szukasz przepisów na tradycyjne ciasto w nowym wydaniu, które zachwyci Twoich najbliższych? Puszysty sernik bez pieczenia to słodka propozycja od Matteo Brunetti. Lekki i kremowy,z chrupiącym cynamonowo–jabłkowym spodem ze świątecznych ciasteczek dr Gerard, idealnie sprawdzi się w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem? A może szukasz przepisów na tradycyjne ciasto w nowym wydaniu, które zachwyci Twoich najbliższych? Puszysty sernik bez pieczenia to słodka propozycja od Matteo Brunetti. Lekki i kremowy,z chrupiącym cynamonowo–jabłkowym spodem ze świątecznych ciasteczek dr Gerard, idealnie sprawdzi się  w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Puszysty sernik z ricottą

Składniki

  • 200g ciasteczek Christmas Bauble od dr Gerard
  • 100g roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 400g ricotty
  • 150g cukru
  • 200g śmietanki 30% - do ubicia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 płatki żelatyny (6g)
  • Owoce sezonowe do dekoracji
  • Świeża mięta

Przygotowanie:

Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Pozostawić  w temperaturze pokojowej. W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”.

Przepis na puszysty sernik z ricottą i ciasteczkami dr Gerard od Matteo Brunetti

Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód foremki.

Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny, zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty - trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.

Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!

Jabłkowo-cynamonowy smak świąt!

W zimowej ofercie dr Gerard znalazły się m.in. Christmas Bauble –  chrupiące, pyszne ciasteczka o wyjątkowo świątecznym cynamonowo– jabłkowym smaku. Idealnie sprawdzą się jako składnik zimowych deserów oraz dekoracja świątecznego drzewka.  Ta słodka aromatyczna przekąska  bez wątpienia wprowadzi magiczny nastrój do Twojego domu. 

Podobne artykuły