24-05-2021, 14:40
Kawa, którą otrzymujemy poprzez zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem, powstaje dzięki procesom, bez których jej aromat i smak nie mogłyby istnieć. Odpowiednio kalibrowane maszyny trzymają produkcję w ryzach i pozwalają nam cieszyć się smakiem i efektem, jaki od niepamiętnych czasów daje nam dobra, profesjonalnie tworzona przez specjalistów kawa.
Ziarenka, które możemy dostać w kawiarniach lub sklepach ogólnospożywczych, są odpowiednio przygotowywane, aby finalnie otrzymać postać, którą my, jako konsumenci, możemy mielić, parzyć i pić. Głęboki, brązowy kolor to efekt prażenia ziaren, które w postaci surowej posiadają barwę zieloną. Jak jednak taki proces wygląda?
Otóż surowe ziarna wrzucane są do specjalnego pieca składającego się między innymi z bębna, który dba o to, aby każde ziarno było obrabiane w taki sam sposób. Kiedy bęben się obraca, ziarnka mieszają się i zmieniają swoje położenie cały czas, dzięki czemu temperatura niezbędna do ich uprażenia dostaje się do każdego z nich.
Prażenie sprawia, że ziarna nabierają koloru. Może on być zarówno jasnobrązowy, jak i głęboko brunatny. Wszystko zależy od efektu, jaki producent chce uzyskać. Dzięki prażeniu z ziaren wydobywa się tak dobrze wszystkim znany aromat i smak. Ciekawostką jest, że ziarna wcale nie muszą być palone tylko jeden raz. Często można znaleźć na półkach sklepowych kawy, które są palone dwa razy.
Smak, aromat kawy i zawartość kofeiny w jej ziarnach zależy od kilku bardzo wpływowych czynników. Są to pochodzenie, sposób produkcji i sposób parzenia konkretnej odmiany Tych drogocennych ziarenek.
Otóż linia do produkcji kawy rozpoczyna się od posiania nasion. Kiedy roślina wykiełkuje, a później wyda owoce, następuje moment zbioru. Po zbiorze z owoców uzyskuje się ziarna, które sortuje się według wielkości i wagi, a później praży. Następnie nasiona pakuje się w odpowiednich urządzeniach do produkcji kawy lub mieli i zmielone porcjuje i również pakuje.
Jeśli produkcja dotyczy kawy rozpuszczalnej, to ze zmielonej kawy parzy się silnie skoncentrowany napój, której poddaje się później suszeniu na kilka specjalistycznych sposobów.
Proces produkcji kawy jest kluczowy, jeśli chodzi o smak i właściwości, jakie może się uzyskać z konkretnej rośliny. Ciekawostką jest to, że surowe ziarenka można prażyć w domu, w piekarniku z termoobiegiem! Oczywiście ani proces przemysłowy, ani ten domowy nie jest łatwy i zawsze warto wybrać produkt od firmy, która posiada na ten temat gruntowną wiedzę i doświadczenie.
Od posiania nasion do pierwszych owoców używanych do produkcji kawy mija od trzech do czterech sezonów. Interesującym faktem jest to, że owoce można zrywać na dwa sposoby: wszystkie naraz lub tylko te, które aktualnie są już dojrzałe. Kolejne etapy w dużej mierze zależą już od maszyn, które się posiada i ilości kawy, która ma być wyprodukowana. Jest to jednak już czas, który liczy się w dniach i tygodniach, nie w latach.
Produkcja kawy nie jest procesem łatwym i zdecydowanie wymaga doświadczenia. Zawsze więc dobrym pomysłem będzie zdecydowanie się na kawę od doświadczonej firmy.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze