jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Herbata czarna klasyczna czy aromatyzowana. Czym się różnią i którą wybrać?

Czarna, zielona, biała – prawdopodobnie właśnie one przychodzą nam do głowy jako odpowiedź na pytanie o typy herbaty. Intuicyjnie wiemy, że są to różne rodzaje tego samego naparu.

Czarna, zielona, biała – prawdopodobnie właśnie one przychodzą nam do głowy jako odpowiedź na pytanie o typy herbaty. Intuicyjnie wiemy, że są to różne rodzaje tego samego naparu. Ale jak zakwalifikować herbatę aromatyzowaną? Czy jest to odmienny rodzaj krzewu? W jaki sposób zachodzi cała ta enigmatyczna „aromatyzacja”? Okazuje się, że aromatyzowana czarna herbata nie różni się od klasycznej czarnej herbaty niczym – jest to dokładnie ten sam susz, który już po zakończeniu procesu po prostu wzbogaca się rozmaitymi dodatkami. Aromatyzowanie nie zmienia więc bazowego smaku, koloru ani właściwości – ono dodaje do całości odbioru nową nutę aromatyczną.

Herbata czarna klasyczna czy aromatyzowana. Czym się różnią i którą wybrać?

Czym jest klasyczna czarna herbata?

Wytwarza się ją z liści tego samego krzewu, co herbatę zieloną, białą, oolong, czy żółtą, jedynie z innego jego rodzaju. Tym, co wyróżnia klasyczną czarną herbatę od pozostałych jest jej większe utlenienie. Zazwyczaj ma więc mocniejszy smak.

Różne nazwy czarnej herbaty, jakie znamy z opakowań tego trunku, pochodzą z regionów upraw:

  • Chiny: herbata Yunnan (Dianhong), miejsce uprawy – prowincja Junnan
  • Indie: herbata Assam, miejsce uprawy – stan Asam
  • Indie: herbata Darjeeling, miejsce uprawy – Dardżyling
  • Sri Lanka: herbata cejlońska, miejsce uprawy: Cejlon

Czym charakteryzuje się czarna herbata aromatyzowana

Proces aromatyzowania herbaty znany jest od tysięcy lat. Nie oznacza to jednak, że przez tysiąc lat się nie zmienił – dziś znamy różne sposoby na to, by wpłynąć na aromat herbaty, zarówno tradycyjne jak i syntetyczne, wytwarzane w manufakturach i produkowane przemysłowo. Warto przed wyborem przyjrzeć się im bliżej. Skoro o przyglądaniu mowa – są sposoby aromatyzowania, które zwyczajnie widać gołym okiem. Zaglądamy do pudelka i pomiędzy liśćmi widzimy na przykład suszone kawałki cytrusów, jabłek czy truskawek. W ten sposób zauważymy też płatki róży, hibiskusu czy nagietka, a także różnego rodzaju zioła. Inny sposób to dodanie naturalnych aromatów – esencji i olejków pozyskanych bezpośrednio z roślin. Mogą to być olejki eteryczne z kwiatów, liści i korzeni, bądź też odparowany sok z owoców. Aromaty identyczne z naturalnymi, które również można znaleźć w herbacie, mają dokładnie taką samą strukturę jak te występujące naturalnie, a więc i taki sam aromat. Są jednak od nich czystsze i trwalsze. Różnią się tym, że nie powstały naturalnie, a zostały stworzone przez chemików. Ostatnim sposobem aromatyzowania jest dodanie aromatu syntetycznego, czyli po prostu sztucznej substancji, która ma „udawać” tę prawdziwą. Przykładem takiej substancji jest na przykład etylowanilina – znana nam dobrze pod postacią cukru wanilinowego, który dodajemy do ciast, a który w rzeczywistości nie ma zbyt wiele wspólnego z prawdziwą wanilią. Pocieszającym jest fakt, że tego typu aromaty nie sprawdzają się w przypadku herbaty, dlatego praktycznie w ogóle nie są stosowane. A jakie są najbardziej popularne czarne herbaty aromatyzowane ? Jedną z najbardziej znanych jest Earl Grey, której wyjątkowy zapach jest zasługą dodatku naturalnego olejku z bergamotki, czyli rodzaju zielonej pomarańczy. Często spotyka się te mieszanki imbiru i przypraw korzennych, szczególnie chętnie spożywane zimą, bądź też lekkie cytrusowe i egzotyczne letnie połączenia. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia, a przewodnikiem jest nasz zmysł smaku i węchu.

Herbata klasyczna czy aromatyzowana – Którą wybrać?

Na to pytanie odpowiedź może być tylko jedna: tę, która nam smakuje! A nie dowiemy się tego, dopóki nie spróbujemy kilku różnych rodzajów. Pamiętajmy po pierwsze o odpowiedniej jakości suszu, a po drugie – o tym, że czarna herbata czarnej herbacie nierówna. Eksperymentujmy z jej rodzajami, sprawdźmy czym dla nas różni się cejlońska od Darjeeling, miejmy zawsze w szafce pudełeczko klasycznego Earl Greya, ale nie zamykajmy się na nietypowe, oryginalne mieszanki, których nazwy rozbudzają wyobraźnię. Popróbujmy, zanim wybierzemy tę jedyną. Albo nie wybierajmy – nie musimy być wierni jednej, to nie grzech mieć ich kilka! Pamiętajmy tylko, żeby gwarancji smaku i jakości nie szukać nigdzie indziej, jak tylko w dobrej herbaciarni (https://fiveoclock.eu).

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.