jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Naturalne probiotyki i prebiotyki – gdzie ich szukać w diecie?

Dawniej sięgaliśmy po nie głównie w czasie antybiotykoterapii, teraz regularnie, dla wzmocnienia odporności.

Dawniej sięgaliśmy po nie głównie w czasie antybiotykoterapii, teraz regularnie, dla wzmocnienia odporności. Probiotyki i prebiotyki, sprzymierzeńcy zdrowego organizmu. Czym się różnią i co jest ich źródłem? Odpowiada Anna Radowicka, dietetyk współpracujący z Lokalnym Rolnikiem.

Naturalne probiotyki i prebiotyki, nabiał,

Probiotyki i prebiotyki, które ostatnio wywołały niemałą rewolucję w kosmetyce, to substancje, którymi lekarze i dietetycy wykazują zainteresowanie już od dłuższego czasu. Dbają o zachowanie równowagi flory bakteryjnej, pozytywnie oddziałują na układ immunologiczny, wspomagają procesy trawienia oraz wchłaniania minerałów i witamin. Dostępne są w formie gotowych suplementów diety i leków, ale cennym źródłem naturalnych probiotyków i prebiotyków są także produkty, które spożywamy na co dzień.

Probiotyki a prebiotyki – co je różni?

– Probiotyki to tzw. dobre bakterie, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej w jelitach. Najpopularniejsze to bakterie kwasu mlekowego, jednak znaleźć je można również w drożdżach. Prebiotyki zaś to substancje stymulujące aktywność drobnoustrojów znajdujących się w jelitach, które stanowią pożywienie dla probiotyków. Lekarze często zalecają suplementację synbiotyków, czyli preparatów stanowiących połączenie probiotyków i prebiotyków – mówi dietetyczka Anna Radowicka.

Menu bogate w naturalne probiotyki i prebiotyki

Probiotyki znajdziemy przede wszystkim w przetworach mlecznych. Naszą uwagę powinny zwrócić szczególnie jogurty naturalne, kefiry, maślanki, czyli wszelkie produkty powstałe w procesie fermentacji mleka. Źródłem dobrych bakterii są też kiszonki. Kiszone ogórki, kapusta, a także buraki dodatkowo działają oczyszczająco i łagodzą stany zapalne żołądka. Probiotyki znajdziemy również w naturalnym kwasie chlebowym, który stymuluje pracę jelit. Unikajmy jednak produktów konserwowanych sztucznie, z udziałem substancji chemicznych. Zarówno produkty mleczne, jak i kiszone, przygotowane bezpiecznymi, domowymi sposobami, znaleźć można na lokalnyrolnik.pl, wirtualnym targu prawdziwego jedzenia. Ale Lokalny Rolnik to znacznie więcej – świeże wędliny, warzywa z ogródka (również z certyfikatem eko), wiejskie jaja, a także regionalne dania obiadowe. Dostawy zamówień realizowane są na terenie całego kraju za pośrednictwem kuriera lub do stacjonarnych punktów odbioru.

W których pozycjach menu szukać natomiast prebiotyków? W tych, o których sobie przypominamy jesienią, gdy spada odporność organizmu. Na zainteresowanie zasługuje trójka wzmacniająca pracę układu immunologicznego, czyli czosnek, cebula i miód. Do organizmu dostarczymy prebiotyki, jedząc też banany i ugotowane, ale schłodzone ziemniaki. Wiosną i latem zaś warto jak najczęściej jeść szparagi.