jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jak wybrać zastawę gastronomiczną do restauracji?

Zastawa stołowa stanowi niezbędny element wyposażenia każdej restauracji, dlatego też powinniśmy zwrócić uwagę na jej wybór.

Zastawa stołowa stanowi niezbędny element wyposażenia każdej restauracji, dlatego też powinniśmy zwrócić uwagę na jej wybór. Musimy wiedzieć również o tym, że wybór zastawy stołowej ma wpływ na sukces lokalu gastronomicznego. Jak to działa? Otóż komplet naczyń stołowych to nie tylko element wystroju lokalu, ale część odpowiadająca za walory smakowe serwowanych dań. Na co należy zwrócić podczas wyboru zastawy stołowej? Oto kilka wskazówek.

zastawa gastronomiczna

Czym kierować się podczas wyboru naczyń obiadowych?

Podczas wyboru zastawy stołowej i jej poszczególnych elementów powinniśmy zwrócić uwagę chociażby na typ lokalu. Musimy wiedzieć o tym, że inne talerze świetnie sprawdzą się w kuchni włoskiej, a inne powinniśmy dobrać, jeżeli zamierzamy serwować domowe zupy i obiady. Podobnie dzieje się w przypadku szkła, które również powinno być dobierane w sposób przemyślany. Otóż, jeżeli w naszej restauracji zamierzamy serwować wysokiej jakości wina, nie możemy podawać go kiepskich jakościowo kieliszkach. Ponadto, wybierając zastawę stołową powinniśmy dokładnie przemyśleć, ilu gości możemy maksymalnie pomieścić w naszym lokalu i kierować się tym podczas wyboru zastawy stołowej. Jak możemy oszacować takie liczby? Wystarczy policzyć wszystkie stoliki i pomnożyć je przez liczbę osób, które mogą przy nich usiąść. Ponadto, planując zakupy, powinniśmy zaopatrzyć się w około 20% więcej poszczególnych elementów zastawy stołowej. Musimy pamiętać o tym, że zarówno talerze, jak i inne elementy szklane mogą się tłuc, a nie możemy dopuścić do sytuacji, że zabraknie nam zastawy stołowej na serwowane dania. Oznacza to więc, że planując zakup zastawy stołowej powinniśmy wybrać kilka dodatkowych elementów na czarną godzinę.

Zastawa stołowa idealnie dopasowana

Skoro już wiemy, ile elementów zastawy stołowej potrzebujemy do naszego lokalu, powinniśmy zwrócić uwagę na inne aspekty z tym związane. Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, że zastawa stołowa w lokalu gastronomicznym każdego dnia służy co najmniej kilkudziesięciu gościom. Oznacza to więc, że w praktycznie codziennie będzie ona mocno eksploatowana oraz poddawana myciu i działaniom środków chemicznych. Dlatego wybierając zastawę stołową do naszej restauracji powinniśmy zainwestować w wysoką jakość produktów. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj porcelana gastronomiczna. Zastawa stołowa powinno być także odporna na szoki termiczne i musi charakteryzować się powłoką odporną na zarysowania, a także nie może się łatwo wyszczerbiać. Ponadto doskonałym rozwiązaniem będą klasyczne elementy zastawy stołowej, dzięki czemu ewentualne zdobienia nie będą się ścierać. Istotne jest także to, by zastawa stołowa była funkcjonalna. Praktyczne rozwiązania w kuchni sprawdzają się doskonale i wcale nie muszą łączyć się ze skromnością czy prostotą, której możemy nie oczekiwać. Ponadto dokładnie powinniśmy przemyśleć to jakie dania będziemy serwować, gdyż niektóre specjały wymagają konkretnego podawania, a tym samym wybranej zastawy stołowej. Nie może dojść do sytuacji, że zastawa stołowa będzie niedobra na do profilu lokalu, czy jego wystroju.

Warto zwrócić uwagę na to, że oprócz funkcjonalności podczas serwowania dań oraz doskonałego wyglądu, zastawa stołowa powinna być również praktyczna w utrzymaniu czystości i podczas przenoszenia różnych jej elementów z kuchni na salę do gości. Nie możemy dopuścić do tego, by kelnerzy mieli utrudnione zadanie, gdyż może to wpłynąć negatywnie na odbiór naszego lokalu. Z pewnością, zastawa stołowa jest elementem lokalu gastronomicznego, na którym nie warto oszczędzać. Jesteśmy przekonani, że inwestycja w dobrą zastawę stołową zaowocuje, a wybór produktów zbyt niskiej jakości może zostać nie tylko negatywnie odebrany, ale w bardzo krótkim czasie będziemy zmuszeni kupić zastawę stołową nową.

Podsumowanie

Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, że klienci odwiedzają lokale gastronomiczne nie tylko ze względu na zaspokojenie swojej podstawowej potrzeby związanej z głodem, ale delektują się również aspektami wizualnymi i estetyką. Dlatego też wybór zestawy stołowej może okazać się kluczowy do postrzegania naszego lokalu gastronomicznego, dlatego też sprawę powinniśmy przemyśleć dokładnie.

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.