24-06-2022, 10:40
Nie od dzisiaj wiadomo, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wiele substancji, które aplikujemy w formie kremów lub serów można dostarczać z pożywieniem, a efekt ich działania nierzadko jest lepszy niż nawet najdroższych preparatów kosmetycznych. Jeżeli nie zapewnimy sobie diety bogatej w niezbędne witaminy, minerały i składniki odżywcze, wówczas ich niedobory bardzo szybko zauważymy w postaci poszarzałej i odwodnionej cery. Co powinna zawierać nasza dieta? Podpowiadamy.
Żeby móc cieszyć się zdrową, pełną blasku, piękną cerą, należy wprowadzić do swojej diety witaminy. Te, które najlepiej przeciwdziałają starzeniu się skóry to A, C i E, ponieważ neutralizują one wolne rodniki, a dodatkowo biorą udział w odbudowie włókien kolagenu i elastyny, od których uzależniona jest jędrność.
Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i usprawnia mikrokrążenie. Jej źródłem są przede wszystkim owoce i warzywa. E z kolei chroni warstwę lipidową naskórka. Znajdziemy ją w tłustych rybach i olejach. Zaś A pobudza produkcję nowych komórek i redukuje proces rogowacenia naskórka. Bogate są w nią pomarańczowe warzywa i oleje.
Żeby cera była pełna blasku, jędrna i odpowiednio nawilżona, każdego dnia powinniśmy wypijać minimum 2 litry wody. Dzięki temu możemy ją nawodnić od środka. Osoby, które borykają się z problemem przesuszonej, zaczerwienionej skóry powinny dodatkowo stosować Vichy serum nawilżające.
Połączenie działania od wewnątrz i zewnątrz pozwoli im uzyskać najlepszy efekt, ponieważ serum poza działaniem nawilżającym, tworzy również warstwę hamującą ucieczkę wody ze skóry. Tutaj istotną rolę również odgrywają też witaminy, które sprawiają, że cera nie traci szybko swojej wilgotności.
W naszej diecie muszą znaleźć się również minerały i pierwiastki śladowe. Wśród najważniejszych wymienia się między innymi cynk, który łagodzi podrażnienia skóry i jest skuteczny w leczeniu trądziku młodzieńczego, ponieważ usuwa zaskórniki zamknięte. Znajdziemy go m.in. w kaszy gryczanej i pestkach dyni.
W produkcji przeciwutleniaczy z kolei bierze udział selen, który znajduje się w orzechach i rybach morskich. Niedobór żelaza powoduje zaś anemię, która objawia się suchą, bladą skórą i pękającymi kącikami. W diecie ważny jest też jod i likopen.
Warto spożywać również jagody, porzeczki, bądź żurawinę, które zawierają wiele przeciwutleniaczy, czyli antyoksydantów. Osłabiają one aktywność wolnych rodników i zapobiegają powstawaniu zmarszczek, a dodatkowo regenerują włókna kolagenowe.
Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe przyspieszają regenerację skóry i nawilżają ją. Są niezbędnym elementem diety każdego człowieka. Osoby, które mają skłonność do alergii i suchą skórę twarzy powinny szczególnie pamiętać o tych składnikach. Znajdą je w rybach, owocach morza, awokado i orzechach.
Artykuł sponsorowany
Komentarze