jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Letnie słodkości: sernik z rabarbarem

Latem, gdy słońce rozpieszcza nas swoimi promieniami, nie ma nic lepszego niż spotkania z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich najbliższych wyjątkowym deserem, koniecznie sprawdź nasz przepis na przepyszny sernik z dodatkiem rabarbaru!

Latem, gdy słońce rozpieszcza nas swoimi promieniami, nie ma nic lepszego niż spotkania z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich najbliższych wyjątkowym deserem, koniecznie sprawdź nasz przepis na przepyszny sernik z dodatkiem rabarbaru!

Letnie słodkości: sernik z rabarbarem

Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 500g twarogu sernikowego
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 250g białej czekolady
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu umieść drobno pokrojony rabarbar, 1/3 szklanki cukru i sok pomarańczowy, a następnie doprowadź to wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż mieszanka zgęstnieje, a rabarbar stanie się miękki. Odstaw do ostygnięcia.

W małej misce połącz pokruszone drobno herbatniki i rozpuszczone masło. Wyłóż powstałą masę na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy (ok. 23 cm średnicy). Piecz w temperaturze 180 przez 7-9 minut, aż spód lekko się zarumienieni.

W dużej misce zmiksuj twaróg z pozostałym cukrem na gładką masę. Dodaj śmietanę, rozpuszczoną białą czekoladę, skrobię kukurydzianą, wanilię, sól i jajko. Miksuj aż do uzyskania gładkiej masy.

Połowę serowego nadzienia umieść na upieczonym spodzie. Na to wylej połowę sosu rabarbarowego. Zamieszaj obie warstwy za pomocą patyczka lub wykałaczki, tworząc na cieście szlaczki z rabarbaru. Wyłóż na to pozostałą masę serową, a następnie sos rabarbarowy i ponownie zamieszaj patyczkiem.

Tortownicę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz sernik przez około 60-70 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj około 15 minut, a następnie nożem oddziel brzegi ciasta od ścianek tortownicy. Wyjmij sernik z tortownicy i studź go na kratce jeszcze przez około godzinę.

Tak przygotowany deser podawaj w towarzystwie gruzińskiego półsłodkiego białego wina Marani Telavuri.