jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jak sprawdzić czy garnki nadają się na indukcję?

Coraz więcej osób decyduje się na zakup indukcji i nic w tym dziwnego! Indukcja to ekonomiczny wybór: oszczędza energię i redukuje czas gotowania. Dodatkowo kuchenka indukcyjna jest łatwa do utrzymania w czystości i higieniczna z uwagi na brak trudnych do wyczyszczenia szczelin.

Coraz więcej osób decyduje się na zakup indukcji i nic w tym dziwnego! Indukcja to ekonomiczny wybór: oszczędza energię i redukuje czas gotowania. Dodatkowo kuchenka indukcyjna jest łatwa do utrzymania w czystości i higieniczna z uwagi na brak trudnych do wyczyszczenia szczelin.

Jak sprawdzić czy garnki nadają się na indukcję?

Coraz więcej osób decyduje się na zakup indukcji i nic w tym dziwnego! Indukcja to ekonomiczny wybór: oszczędza energię i redukuje czas gotowania. Dodatkowo kuchenka indukcyjna jest łatwa do utrzymania w czystości i higieniczna z uwagi na brak trudnych do wyczyszczenia szczelin.

Niestety jednak problem z indukcją bywa taki, że nie wszystkie garnki na niej działają. W jaki sposób możemy upewnić się, że naczynia sprawdzą się na indukcji?

Po czym poznać, że garnek nadaje się na indukcję?

  1. Sprawdź opis na stronie sklepu lub w sklepie stacjonarnym informacje na opakowaniu.
  2. Zadzwoń na infolinię lub zapytaj sprzedawcy.
  3. Poszukaj na opakowaniu i garnku piktogram przedstawiający szlaczek z kilkoma pętelkami, to symbol oznaczający, że garnek nadaje się na indukcję.
  4. Obejrzyj dokładnie dno garnka. Czasem garnki dostosowane do indukcji posiadają na dnie wytłoczone kropki, które tworzą okręgi na całej powierzchni dna.
  5. Wejdź na stronę naczynia.olkusz.pl! Większość garnków w sklepie Naczynia Olkusz doskonale sprawdza się na indukcji, a w dodatku witryna posiada bardzo wygodne filtry, dzięki którym jednym kliknięciem ograniczasz wyszukiwanie tylko do naczyń działających na indukcji.
  6. A może garnki emaliowane? Naczynia emaliowane wykonywane są ze stalowych korpusów, dzięki czemu bez wyjątku działają na indukcji! Garnek emaliowany jest  doskonały dla osób, które często przeprowadzają się i zmieniają kuchnie, sprawdzi się na każdy rodzaj kuchenki: gazowe, elektryczne, ceramiczne, halogenowe i indukcyjne!

Na co uważać korzystając z kuchenki indukcyjnej? 

Jeżeli zdecydowałeś się na kuchenkę indukcyjną, warto zapoznać się z uwagami dotyczącymi jej użytkowania. O czym musisz pamiętać?

Kuchnia indukcyjna musi być zawsze całkowicie czysta. Drobny okruszek może doprowadzić do zakłócenia przekazywania ciepła i doprowadzić do bardzo niebezpiecznych sytuacji. W efekcie takiej kumulacji ciepła w jednym punkcie na naczyniu mogą pojawić się odpryski, a nawet może dojść do poważnego i trwałego uszkodzenia kuchenki.

Nigdy nie nagrzewaj pustych naczyń. Indukcja nagrzewa się niezwykle szybko i kiedy nagrzewa puste naczynie może dojść do zniszczenia płyty.

Pamiętaj również, że płyta indukcyjna wykonana jest ze szkła. Trzeba więc uważać, aby nie potłuc jej ani nie porysować. Nie przesuwaj garnków po indukcji, a jedynie delikatnie przekładaj z miejsca na miejsce.

Artykuł sponsorowany