31-08-2022, 08:15
Coraz więcej osób decyduje się na zakup indukcji i nic w tym dziwnego! Indukcja to ekonomiczny wybór: oszczędza energię i redukuje czas gotowania. Dodatkowo kuchenka indukcyjna jest łatwa do utrzymania w czystości i higieniczna z uwagi na brak trudnych do wyczyszczenia szczelin.
Coraz więcej osób decyduje się na zakup indukcji i nic w tym dziwnego! Indukcja to ekonomiczny wybór: oszczędza energię i redukuje czas gotowania. Dodatkowo kuchenka indukcyjna jest łatwa do utrzymania w czystości i higieniczna z uwagi na brak trudnych do wyczyszczenia szczelin.
Niestety jednak problem z indukcją bywa taki, że nie wszystkie garnki na niej działają. W jaki sposób możemy upewnić się, że naczynia sprawdzą się na indukcji?
Jeżeli zdecydowałeś się na kuchenkę indukcyjną, warto zapoznać się z uwagami dotyczącymi jej użytkowania. O czym musisz pamiętać?
Kuchnia indukcyjna musi być zawsze całkowicie czysta. Drobny okruszek może doprowadzić do zakłócenia przekazywania ciepła i doprowadzić do bardzo niebezpiecznych sytuacji. W efekcie takiej kumulacji ciepła w jednym punkcie na naczyniu mogą pojawić się odpryski, a nawet może dojść do poważnego i trwałego uszkodzenia kuchenki.
Nigdy nie nagrzewaj pustych naczyń. Indukcja nagrzewa się niezwykle szybko i kiedy nagrzewa puste naczynie może dojść do zniszczenia płyty.
Pamiętaj również, że płyta indukcyjna wykonana jest ze szkła. Trzeba więc uważać, aby nie potłuc jej ani nie porysować. Nie przesuwaj garnków po indukcji, a jedynie delikatnie przekładaj z miejsca na miejsce.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze