28-11-2022, 06:25
Kuchnia molekularna jest gałęzią nauki o żywności, która skupia się na fizycznych i chemicznych procesach zachodzących podczas gotowania. Te procesy i interakcje są badane i manipulowane w celu uzyskania smakowych, funkcjonalnych i artystycznych rezultatów. Techniki kuchni molekularnej są zazwyczaj stosowane przez restauracje lub eksperymentowane w domu.
Obecnie termin ten jest bardzo często związany z kucharzami władającymi ciekłym azotem, pipetami, jadalnymi żelami, dmuchawami i innym sprzętem używanym zwykle w laboratorium. Gastronomia molekularna bada również przewodzenie ciepła, konwekcję i transfer, fizyczne aspekty interakcji żywność/ciecz, stabilność smaku, problemy z rozpuszczalnością, dyspersję i relację tekstura/smak. Zrozumienie nauki o gotowaniu może prowadzić do pozornie dziwacznych potraw, które są niespodziewanie pyszne. Bardzo często chodzi o zintegrowanie tego, co jest już znane, w coś zupełnie nowego.
Niektóre przykłady potraw kuchni molekularnej to miniaturowe jabłko, które ma smakować jak mięso, koktajle w lodowych kulach, sztuczny kawior z oliwy z oliwek. Istnieje kilka podstawowych technik w gastronomii molekularnej. Wędzenie: możesz szybko wykończyć danie za pomocą pistoletu do wędzenia. Metoda ta tworzy krótką, atrakcyjną prezentację dymu po podaniu i pozostawia aromatyczny smak. Kilka rzeczy, które można palić to koktajle, piwo, sosy, dressingi, mięso, masło, ostrygi, surowe ryby, sałatki, czekolada, beza i wiele innych. Węglowanie: Inną znaną techniką kuchni molekularnej jest dodawanie dwutlenku węgla, aby składnik był musujący. Żelowanie: czy chcesz uzyskać wilgotny i stały akcent smakowy? Wtedy prawdopodobnie trzeba spróbować tej techniki. Zastosuj tę technikę, aby nadać gładką kompozycję napojom poprzez uczynienie z nich żelu.
Kuchnia molekularna musi mieć swoje korzenie w solidnej technice i zasadach kulinarnych. Możesz być w stanie wyodrębnić esencję żywności i umieścić ją w sorbecie, ale jeśli nie rozumiesz profili smakowych i kompozycji dania, jak zapewnisz, że rzeczywiście smakuje dobrze? Innowacja w nauce o żywności, podobnie jak sztuka, wymaga solidnego zrozumienia podstaw. Istnieje ogromny zakres technik kulinarnych, które wchodzą w zakres parasola kuchni molekularnej. Jedną z korzyści płynących z nauki w szkole kulinarnej jest możliwość poznania różnych technik przygotowywania wspaniałych potraw. W miarę postępu technologii, fascynujące będzie zobaczyć, co wymyśli następne pokolenie.
Artykuł sponsorowany
Komentarze