jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Niezwykła gastronomia molekularna

Kuchnia molekularna jest gałęzią nauki o żywności, która skupia się na fizycznych i chemicznych procesach zachodzących podczas gotowania.

gastronomia molekularna

Kuchnia molekularna jest gałęzią nauki o żywności, która skupia się na fizycznych i chemicznych procesach zachodzących podczas gotowania. Te procesy i interakcje są badane i manipulowane w celu uzyskania smakowych, funkcjonalnych i artystycznych rezultatów. Techniki kuchni molekularnej są zazwyczaj stosowane przez restauracje lub eksperymentowane w domu.

Gastronomia molekularna – techniki

Obecnie termin ten jest bardzo często związany z kucharzami władającymi ciekłym azotem, pipetami, jadalnymi żelami, dmuchawami i innym sprzętem używanym zwykle w laboratorium. Gastronomia molekularna bada również przewodzenie ciepła, konwekcję i transfer, fizyczne aspekty interakcji żywność/ciecz, stabilność smaku, problemy z rozpuszczalnością, dyspersję i relację tekstura/smak. Zrozumienie nauki o gotowaniu może prowadzić do pozornie dziwacznych potraw, które są niespodziewanie pyszne. Bardzo często chodzi o zintegrowanie tego, co jest już znane, w coś zupełnie nowego.

Niektóre przykłady potraw kuchni molekularnej to miniaturowe jabłko, które ma smakować jak mięso, koktajle w lodowych kulach, sztuczny kawior z oliwy z oliwek. Istnieje kilka podstawowych technik w gastronomii molekularnej. Wędzenie: możesz szybko wykończyć danie za pomocą pistoletu do wędzenia. Metoda ta tworzy krótką, atrakcyjną prezentację dymu po podaniu i pozostawia aromatyczny smak. Kilka rzeczy, które można palić to koktajle, piwo, sosy, dressingi, mięso, masło, ostrygi, surowe ryby, sałatki, czekolada, beza i wiele innych. Węglowanie: Inną znaną techniką kuchni molekularnej jest dodawanie dwutlenku węgla, aby składnik był musujący. Żelowanie: czy chcesz uzyskać wilgotny i stały akcent smakowy? Wtedy prawdopodobnie trzeba spróbować tej techniki. Zastosuj tę technikę, aby nadać gładką kompozycję napojom poprzez uczynienie z nich żelu.

Kuchnia molekularna musi mieć swoje korzenie w solidnej technice i zasadach kulinarnych. Możesz być w stanie wyodrębnić esencję żywności i umieścić ją w sorbecie, ale jeśli nie rozumiesz profili smakowych i kompozycji dania, jak zapewnisz, że rzeczywiście smakuje dobrze? Innowacja w nauce o żywności, podobnie jak sztuka, wymaga solidnego zrozumienia podstaw. Istnieje ogromny zakres technik kulinarnych, które wchodzą w zakres parasola kuchni molekularnej. Jedną z korzyści płynących z nauki w szkole kulinarnej jest możliwość poznania różnych technik przygotowywania wspaniałych potraw. W miarę postępu technologii, fascynujące będzie zobaczyć, co wymyśli następne pokolenie.

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.