Artykuł Dodaj artykuł

Suszenie warzyw, owoców i mięs – dlaczego warto?

Suszenie to jedna z najzdrowszych metod obróbki żywności. Pozwala na zachowanie w naturalny sposób trwałości żywności. Polega na pozbyciu się wody z produktów, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich witamin i składników odżywczych. Dlaczego jeszcze warto suszyć mięsa, owoce czy warzywa?

Suszenie warzyw, owoców i mięs – dlaczego warto?

Suszenie to jedna z najzdrowszych metod obróbki żywności. Pozwala na zachowanie w naturalny sposób trwałości żywności. Polega na pozbyciu się wody z produktów, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich witamin i składników odżywczych. Dlaczego jeszcze warto suszyć mięsa, owoce czy warzywa?

Naturalny sposób przechowywania żywności

Suszenie to proces, który pozwala zachować trwałość żywności w pełni naturalny sposób. Metoda ta jest wykorzystywana przez ludzkość już od setek lat. Polega na usunięciu części wody z produktów poprzez jej odparowanie. Brak odpowiedniej ilości wody sprawia, że drożdże, pleśnie i bakterie nie mogą się rozwijać. To sprawia, że grzyby, mięso, ryby czy warzywa mogą być przechowywane przez długi czas, bez obaw o ich zepsucie. Suszenie odbywa się naturalnie, bez użycia jakichkolwiek konserwantów. Proces ten jest również przyjazny dla środowiska.

Dziś nie ma już potrzeby przeprowadzania żmudnego suszenia, które zajmuje czas i sporo miejsca w domu na stołach, blacie i parapetach. Wystarczy wykorzystać nowoczesny dehydrator, taki jak model https://www.zdroweimarkowe.pl/product-pol-36-Dehydrator-do-zywnosci-Atacama-Cube.html, aby w krótkim czasie i bez zbędnego wysiłku cieszyć się starannie wysuszonymi produktami spożywczymi.

Szerokie zastosowanie

Suszenie to proces bardzo wszechstronny. Nowoczesny dehydrator jest w stanie wysuszyć wszystko, począwszy od mięsa i ryb, przez owoce, warzywa, makaron, aż po zioła, grzyby i owoce morza. Suszone produkty są z kolei powszechnie wykorzystywane w kuchni podczas przyrządzania rozmaitych posiłków. Są szczególnie polecane osobom, dla których ważny jest zdrowy sposób odżywiania. Suszenie w dehydratorze nie wymaga stosowania żadnych substancji konserwujących, jest więc w pełni bezpieczne.

Zachowanie składników odżywczych

Dehydrator pozwala wysuszyć rozmaite produkty spożywcze, które pozostają nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Suszenie pozwala zminimalizować straty składników odżywczych w surowcach. W tym względzie proces ten jest znacznie wydajniejszy niż np. duszenie, pieczenie, gotowanie czy inne techniki kulinarne. Suszenie pozwala zachować pełną kaloryczność oraz ilość tłuszczu, białka, błonnika, węglowodanów i większości składników mineralnych, a także duże ilości witamin.

Pyszny smak produktów

Warto też podkreślić pyszny smak suszonych produktów. Dehydrator utrwala smak produktów, a w przypadku niektórych z nich, np. śliwek czy pomidorów, otrzymany smak staje się niepowtarzalny i unikalny. Suszenie może też wzmocnić aromat składników, co jest szczególnie widoczne podczas suszenia ziół.

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.

 
Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.