04-07-2023, 09:55
Olej kokosowy to zdrowy i niezwykle ceniony tłuszcz roślinny. Znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni np. podczas smażenia czy pieczenia. Można go podzielić na ten rafinowany i nierafinowany. Czym różnią się oba oleje kokosowe i po który z nich lepiej sięgać?
Olej kokosowy nierafinowany uzyskuje się podczas ekstrakcji mechanicznej miąższu kokosowego. Cały proces odbywa się poprzez mielenie na mokro albo szybkie suszenie. Mielenie odbywa się przez obróbkę termiczną i fermentację mleka kokosowego. W ten sposób krople tłuszczu wytrącają się, po czym łączą w większe grupy, dzięki czemu można je bez trudu odseparować od pozostałego mleka. Jeśli chodzi o suszenie, to jest ono najczęściej używaną techniką. Opiera się ona na mechanicznym wyciskaniu olejku, z wcześniej przesuszonych ziaren kokosowych. Oleje kokosowe nierafinowane określane są także mianem tłoczonych na zimno, gdyż podczas procesu ich pozyskiwania nie wykorzystuje się wysokich temperatur. Ze względu na to, zachowują swoje specyficzne walory smakowe i zapachowe. Warto też dodać, że wyróżniają się zawartością licznych substancji o działaniu prozdrowotnym, takich jak polifenole i tokoferole. Cena takich produktów jest wyższa, co ma związek z niską wydajnością tego procesu oraz sporą ilością oleju resztkowego.
Olej kokosowy rafinowany to tańsza alternatywa dla produktu nierafinowanego. To, czym się wyróżnia, to brak zapachu i smaku. Produkt ten powstaje podczas chemicznej ekstrakcji miąższu kokosa. Najpierw odbywa się suszenie, po czym ekstrahowanie, a następnie podgrzewanie surowca do wysokich temperatur. Do oleju rafinowanego dodaje się wodorotlenek sodu, co ma na celu wydłużenie przydatności produktu do spożycia. Czasem producenci olejów wzbogacają je także innymi chemicznymi rozpuszczalnikami. Skutkuje to eliminacją substancji, takich jak korzystne dla organizmu człowieka fenole i tokoferole. To uniwersalny artykuł spożywczy, gdyż nie wpływa na smak dań.
Olej kokosowy nierafinowany jest zdrowszy. Cechuje go ładny zapach kokosa oraz subtelny smak orzecha kokosowego. Wyróżnia się też gęstą konsystencją i znakomicie sprawdza się jako dodatek do wypieków, jak i składnik kosmetyków. Olej kokosowy rafinowany to produkt gorszej jakości, bez smaku i zapachu, a więc znajduje bardziej wszechstronne zastosowanie. Jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne, o wiele lepszym wyborem będzie olej nierafinowany.
Artykuł sponsorowany
Komentarze