jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Azjatyckie inspiracje - wędliniarskie „sushi” i ramen z polskim akcentem

W Japonii mówi się, że najpierw je się oczami, potem językiem. Kuchnia ta słynie z dopracowania w każdym detalu i wykorzystywania dobrej jakości składników. Warto więc zainspirować się azjatycką estetyką i tworzyć we własnym domu dania, które będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Szczególnie ciekawe efekty może przynieść połączenie egzotycznej kuchni z europejskimi składnikami. Można wykorzystać na przykład technikę sushi do przygotowania mięsnej przekąski, a słynny ramen wzbogacić polską szynką.

DOBROWOLSCY Sp. z o.o.

fot. DOBROWOLSCY Sp. z o.o.

W Japonii mówi się, że najpierw je się oczami, potem językiem. Kuchnia ta słynie z dopra-cowania w każdym detalu i wykorzystywania dobrej jakości składników. Warto więc zain-spirować się azjatycką estetyką i tworzyć we własnym domu dania, które będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Szczególnie ciekawe efekty może przynieść połączenie egzotycznej kuchni z europejskimi składnikami. Można wykorzystać na przykład technikę sushi do przygotowania mięsnej przekąski, a słynny ramen wzbogacić polską szynką.

Kuchnia japońska, choć obecna w naszym kraju dopiero od lat 90., szturmem podbiła serca i podniebienia wielu Polaków. Sztandarowe dania, takie jak sushi czy ramen, są jednymi z najchętniej zamawianych wśród potraw z zagranicznym rodowodem. Wraz z ich popularno-ścią rośnie też liczba różnych wariacji i modyfikacji. Zwłaszcza w ostatnim czasie fuzja kultur i kuchennych inspiracji jest wyjątkowo na topie. Zaskakujące połączenia smaków wywodzą-cych się z różnych krajów to jeden z ważniejszych trendów kulinarnych na rok 2024.

Nie każdy jest jednak chętny do sięgania po tradycyjne azjatyckie składniki, takie jak surowa ryba czy fermentowany ryż. Dla tych osób proponujemy przekąskę a la sushi z wędliną, ser-kiem typu Philadelphia oraz świeżym ogórkiem.

– Jeśli chcemy zainspirować się techniką przygotowywania sushi i zawinąć farsz w wędlinę, dobrze jest sięgnąć po taki jej rodzaj, który można pokroić w bardzo cienkie plasterki – pod-powiada ekspert Anna Burak, ekspert marki Doborowolscy. – Powinny być one nie tylko cienkie, ale też stosunkowo wytrzymałe i elastyczne. Doskonale w tej roli sprawdzi się np. sa-lami. Do ramenu polecam natomiast Polędwicę bez dodatku konserwantów Dobrowolscy. Swój wyrazisty aromat zawdzięcza tradycyjnemu procesowi wędzenia w piecu opalanym drewnem olchowym.

Przepis na wędliniarskie „sushi” i ramen z polskim akcentem

Wędliniarskie „sushi”

Składniki:

  • ok. 0,4 kg Salami w obsypce z papryki
  • 2 opakowania serka typu Philadelphia
  • 1 świeży ogórek szklarniowy

Sposób przygotowania:

Salami kroimy na cienkie plastry. Rozkładamy na stole folię spożywczą i na niej układamy plastry salami. Rozkładamy je tak, żeby plastry w 1/3 nachodziły na siebie (w trzech rzędach, które również powinny na siebie nachodzić w 1/3). Na plastry salami rozsmarowujemy rów-nomiernie serek. Przykrywamy wszystko warstwą folii spożywczej i rozwałkowujemy za po-mocą wałka do ciasta. Ściągamy folię, która była na serku. Ogórka obieramy i kroimy w dłu-gie słupki. Rozkładamy je wzdłuż jednego boku salami z serkiem, po kilka słupków na całej długości (nie rozkładamy ogórka na całej powierzchni tylko wzdłuż jednego boku). Następnie zaczynamy zwijać rulon, ściągając równocześnie folię. Zwijamy tak, żeby ogórek znalazł się w środku rulonu. Utworzy się podłużny rulon przypominający klasyczne sushi. Kroimy go na dwu-trzycentymetrowe kawałki.

Ramen

Składniki:

  • 3 grube plastry Polędwicy bez dodatku konserwantów Dobrowolscy
  • porcja makaronu ramen
  • 1 jajo marynowane nitamago
  • 200 ml bulionu kostnego
  • ½ awokado
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • pęczek szczypiorku
  • płat prasowanych glonów (sushi nori)

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z Polędwicy bez dodatku konser-wantów Dobrowolscy wykrajamy trzy grube plastry (5-7 mm).

Do miseczki wkładamy ugotowany makaron, zalewamy go wcześniej przygotowanym, cie-płym bulionem kostnym. Bulin do ramenu robi się z wywaru z kości wieprzowych (gotowa-nych minimum 6 h) oraz warzyw rosołowych i przypraw, w tym czosnku i imbiru. Po wlaniu bulionu dokładamy plastry polędwicy, 1 przepołowione marynowane jajo nitamago, szczypior pocięty na 1-2-centymetrowe kawałki, obraną i pokrojoną w plastry połówkę awokado oraz prostokątny kawałek prasowanych glonów morskich sushi nori (10 x 5 cm).

Smacznego!

Artykuł reklamowy

Artykuł został dodany przez firmę


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.