Księgarnia – szczegóły publikacji

Podgląd
dostępny

Badanie towarów spożywczych

Zamów publikację

Autor:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Stron: 414
Data wydania: 2018-09-03
Typ: książka
Druk: tak
Wersja elektroniczna: nie
ISBN: 978-8-30-120047-3


Wersja papierowa: 59,00 PLN

Data wydania:

03-09-2018

Wymiary:

16.5 x 23.5 cm

Druk w kolorze:

nie

Papier kredowy:

nie

Twarda oprawa:

nie

 

Profesor AGH Wiktor Kubiński z zespołem naukowców przedstawia kolejną książkę z towaroznawstwa i badania towarów – tym razem praktyczne kompendium wiedzy dotyczące zastosowania metod badania towarów spożywczych.

Obecna książka zawiera przegląd bardzo wielu metod badania takich towarów spożywczych, jak np.:

  • mięso, podroby i przetwory,
  • drób, jaja i przetwory,
  • tłuszcze roślinne i zwierzęce
  • warzywa i owoce czy
  • przetwory zbożowe.

Publikacja kierowana jest przede wszystkim do studentów technologii żywności, towaroznawstwa czy inżynierii produkcji, ale również do praktyków – technologów, specjalistów ds. kontroli jakości itd.

Proces badania żywności jest podstawowym elementem zapewnienia wymaganej jakości w produkcji artykułów spożywczych. Zarówno producenci, jak i dystrybutorzy żywności są zobowiązani do wprowadzenia na rynek towarów spożywczych w pełni bezpiecznych i nie zagrażających zdrowiu i życiu konsumentów. Wykonywanie wszechstronnych badań artykułów spożywczych pozwala na zapewnienie odpowiedniej jakości i trwałości wyrobów.Przedstawiona do recenzji praca stanowi pewnego rodzaju przewodnik po ujętych normami metodach badania wybranych towarów spożywczych. - hab. inż. Marka Ryczek oraz dr inż. Sławomir Klatka, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Spis treści:

Wprowadzenie 

Alfabetyczny wykaz omówionych metod badawczych 

1. Ogólne metody badania żywności 

2. Mięso i podroby zwierząt rzeźnych i dziczyzny oraz ich przetwory 

3. Drób i jaja oraz ich przetwory 

4. Ryby, owoce morza i mięczaki oraz ich przetwory 

5. Tłuszcze roślinne i zwierzęce

6. Warzywa, owoce i grzyby oraz ich przetwory

7. Przetwory zbożowe 

8. Ziemniaki i produkty przemysłu ziemniaczanego

9. Mleko i jego przetwory 

Brak załączników
Brak prenumeraty