jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Barwnik nieszkodliwy: E-171: dwutlenek tytanu

Naturalny biały barwnik. Minerał, który  może zawierać nanocząsteczki.

BARWNIK NIESZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: CI 77891, dioxotitanium, Titanium Dioxide

Wzór chemiczny: O2Ti

Wiadomości ogólne: Naturalny biały barwnik. Minerał, który  może zawierać nanocząsteczki.

Zastosowanie w żywności: Dżemy, galaretki, półprodukty z czerwonych owoców, wyroby cukiernicze posypane cukrem, słodycze, guma do żucia, lukier. Sprawia, że niektóre sosy stają się bardziej klarowne. W słodyczach natomiast nadaje się jako środek tworzący "barierę" między różnymi kolorami, dzięki czemu nawzajem się nie mieszają.

Wpływ na zdrowie: Ogólnie uważany jest za nieszkodliwy dla zdrowia człowieka. Śladowe ilości tego barwnika można znaleźć w krwi i mózgu. Najwyższe jego stężenia występują w płucach i węzłach chłonnych. Jest wydalany z organizmu wraz z moczem.

Dopuszczalne dzienne spożycie: 0,5 mg/kg masy ciała