30-06-2014, 00:00
BARWNIK NIESZKODLIWY
Inne nazwy i oznaczenia: Witamina B2, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G.
Wzór chemiczny: C17H20N4O6
Wiadomości ogólne: Witamina B2, dzięki swojej żółtej barwie może być stosowana jako barwnik. Może ona być szkodliwa tylko w dużych ilościach, których jak dotąd nie oszacowano. Z drugiej strony jest niezbędna dla organizmu a jej niedobór może doprowadzić do pogorszenia się wzroku lub wadliwego funkcjonowania błon śluzowych i układu nerwowego. Ryboflawina jest również otrzymywana syntetycznie i deklarowana przez producentów jako identyczna z naturalną.
Zastosowanie w żywności: Mimo iż ma zastosowanie jako barwnik, może być też stosowana do wzbogacenia produktu i podniesienia jego wartości odżywczej. Ponadto występuje naturalnie w takich artykułach jak: wątrobie, chudych serach, migdałach, grzybach, dziczyźnie, jajach, zielonych częściach warzyw, łososiu, pstrągu, makreli, pełnoziarnistym pieczywie, małżach, fasoli, grochu, soi, mleku, jogurcie, kefirze, maślance, drożdżach i orzechach włoskich, a także w różnych rodzajach mięs.
Wpływ na zdrowie: Dodatek ten jest prekursorem dwóch ważnych koenzymów. Poza tym: bierze udział w procesach utleniania i redukcji, wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i węglowodanów, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. Dłuższa przerwa w dostarczaniu tego związku do organizmu może prowadzić do wielu schorzeń, natomiast przy zbyt dużej jednorazowej dawce może spowodować nudności i wymioty.
Dzienne spożycie: 0,5 mg/kg masy ciała.
Podobne artykuły
Komentarze