jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Biały barwnik i utwardzacz E-170: węglan wapnia

Jest to biały barwnik i utwardzacz. Powszechnie występuje jako minerał.

E170 (i): Węglan wapnia
E170 (ii): Wodorowęglan wapnia

Inne nazwy i oznaczenia: CI 77220 [E170 (ii)]

Wiadomości ogólne: Jest to biały barwnik i utwardzacz. Powszechnie występuje jako minerał.

Zastosowanie w żywności:  Pieczywo, herbatniki, wyroby cukiernicze, lody, ciasta, cukierki, owoce i warzywa konserwowe (jako stabilizator). Jako jedyny z barwników może być stosowany w wyrobach czekoladowych, sokach winogronowych.

Wpływ na zdrowie: W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy. Nadmiar może spowodować bóle brzucha i zaparcia.

Dopuszczalne dzienne spożycie: Brak.