15-07-2014, 00:00
Cel opracowania
Poniższy materiał ma na celu przekazanie informacji dotyczących nowych wymagań odnośnie do etykietowania pewnych gatunków ryb i produktów rybnych, zawiera porady dotyczące najlepszej praktyki i powinien być czytany łącznie z obowiązującym prawem z tego zakresu.
Celem tego materiału jest ułatwienie interpretacji ujednoliconych wymagań dotyczących znakowania i egzekwowania prawodawstwa związanego z etykietowaniem ryb ze szczególnym odwołaniem się do tych przepisów, które gwarantują konsumentom otrzymanie wiarygodnie i rzetelnie oznakowanych produktów.
Interpretacja prawodawstwa
Poniższe wytyczne zawierają porady nad zapewnieniem najlepszej praktyki i przytoczone przykłady nie powinny być rozumiane jako interpretacja prawa.
Przedmowa
Niniejsze wytyczne odnoszą się głównie do zasad zawartych w rozporządzeniu Rady Europejskiej (WE) nr 104/20001 w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury oraz rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2065/20012 ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 w zakresie informowania konsumentów o produktach rybołówstwa i akwakultury. Powyższe przepisy mają zastosowanie w Polsce.
1 OJ. No. L17, 21.1.2000, s.16
2 OJ. No. L278, 23.10.2000, s.6
Podobne artykuły
Komentarze