jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Warszawskie smaki jesieni

Po lecie, nierzadko pełnym kulinarnej rozpusty, przychodzi czas na nieco inny jadłospis. Bazarki wypełniają się sezonowymi warzywami i owocami. Na stoły wędrują dania z owocami leśnymi, a sosy wzbogaca się dorodnymi grzybami.

Pieczona kaczka, Smaki WarszawyPo lecie, nierzadko pełnym kulinarnej rozpusty, przychodzi czas na nieco inny jadłospis. Bazarki wypełniają się sezonowymi warzywami i owocami. Na stoły wędrują dania z owocami leśnymi, a sosy wzbogaca się dorodnymi grzybami. To czas, gdy można rozkoszować się świeżym szpinakiem i domowymi przetworami. Doświadczeni kucharze zewsząd czerpią inspirację, a korzystając z korzennych przypraw i cytrusowych aromatów, potrafią bezbłędnie uchwycić jesienny smak. Nawet jeśli gotowanie nie należy do Twoich mocnych stron, nie odmawiaj sobie spróbowania ulotnego smaku październikowych darów.

Jesienna dieta powinna być ukierunkowana przede wszystkim na wzmacnianie odporności organizmu. Jedną z podstawowych potraw, które powinny znaleźć się w jesiennym repertuarze, jest tradycyjna pieczona kaczka. Do niedawna jeszcze królowała na polskich stołach jedynie od święta. Dziś jest znaczącym akcentem staropolskiej kuchni Mazowsza. Standardowo podawana jest w słodkich sosach owocowych. Jeśli już chodzi za Tobą ochota na karmelizowany smak chrupiącej kaczki, możesz podjąć się samodzielnego jej przygotowania lub wybrać degustację w rekomendowanej restauracji.

O niezwykłej jakości pieczonej kaczki zapewnia szef kuchni Smaki Warszawy – Marcin Wojtczak. Przez ponad osiem lat działalności, restauracja serwuje dania oparte na doskonałych składnikach i recepturze. Zapach unoszący się z kuchni stale przyciąga lokalnych smakoszy. Pieczona kaczka serwowana jest tu na autorskim sosie z karmelizowanych nektarynek. Owoce te idealnie komponują się z pieczonym drobiem i wyciągają z niego charakterystyczną słodycz. „By doskonale upiec kaczkę należy zwrócić uwagę na takie szczegóły jak równomierna temperatura mięsa przed włożeniem do piekarnika. Dobrze upieczona kaczka z nektarynkami powinna przejść ich aromatem i jednocześnie nie wolno doprowadzić do ich zbytniego rozpadu” – doradza szef kuchni.