10-07-2015, 00:00
Duszone warzywa wydają się zbyt nudne i pozbawione smaku? Nic bardziej mylnego. Odpowiednio przygotowane i doprawione mogą być znakomitym dodatkiem do drugiego dania lub samodzielną potrawą i najprzyjemniejszym kulinarnym doznaniem dnia.
O wpływie warzyw na nasze zdrowie i przez to o konieczności zachowania dla nich ważnego miejsca w naszej diecie nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak czasem przez nieprzyjemne doświadczenia z niewłaściwym przygotowaniem warzyw niechętnie do nich wracamy. A wystarczy pamiętać o ich właściwej obróbce termicznej, ale co najważniejsze, o odpowiednim doprawieniu, tak żeby wydobyć najlepszy smak.
Proste, szybkie i pyszne
Przygodę z duszonymi warzywami najlepiej zacząć od nieskomplikowanego dania, w którym użyjemy dobrze znanych produktów, dostępnych teraz świeżych na każdym straganie. Marchew, cukinia, brokuł, kalafior z dodatkiem pieczarek i cebuli - taka kompozycja duszonych warzyw stanie sie doskonałym towarzystwem dla karkówki z grilla czy pieczeni. Żeby nie stracić wielu wartości odżywczych i zachować dobrą konsystencję dania, najpierw należy produkty podsmażyć.
W pierwszej kolejności - cebulę i pieczarki, a po nich marchew, cukinię, brokuły i kalafiora. Gdy warzywa zmiękną, warto dodać do nich Esencję do duszonych warzyw Knorr, która nada głębi smaku - stanie się on zdecydowany i bardzo wyrazisty. Następnie podlewamy całość wodą. Jeśli chcemy nadać potrawie nieco ostrości, możemy dodać czosnek.
Oczywiście warto posypać warzywa także ulubionymi ziołami, jak rozmaryn, tymianek czy estragon. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 3 minut. W ten sposób przygotowane warzywa mogą okazać się tak smaczne, że uznamy je za samodzielne daie - idealne na ciepły letni dzień.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Sposób przygotowania:
A jeśli chcemy, aby kompozycja była nieco bardziej ekstrawagncka, postawmy na duszoną soczewicę z bakłażanem. Podsmażamy je i dusimy razem z marchewką, selerem, cebulą i ziemniakami. Dodając ostrą i słodką paprykę, nadamy potrawie ostrości. Na końcu posypujemy całość pokruszonym serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Papryka z wyśmienicie bogatym wnętrzem
Zapiekana papryka wygląda bardzo efektownie. A czy wiesz, że jest równie prosta w przygotowaniu? Najtrudniejszym elementem może być farsz, na który składa się podsmażona i duszona soczewica z pomidorami, cebulą i czosnkiem. Jednak pomocną rękę wyciągają szefowie kuchni Knorr.
Skomponowana przez nich Esencja do duszonych warzyw idealnie połączy wszystkie składniki, nadając im wyjątkowego charakteru. Najpierw należy zeszklić na oliwie z oliwek jedną cebulę z dodatkiem czosnku, następnie dodać ryż (100 g) i ugotowaną soczewicę (200 g), a po chwilowym smażeniu dodać dwa pokrojone pomidory, tymianek i pół kulki mozzarelli. Dolewamy trochę wody, chwilkę gotujemy, aby później dodać Esencję Knorr.
Taka ilość farszu powinna wystarczyć do napełnienia przynajmniej czterech dużych papryk, które następnie powinny być pieczone pół godziny w temperaturze 200°C. To smacznie wyglądające i bardzo sycące danie z powodzeniem może zawojować niejedną wyjątkową imprezę.
Uduśmy i to!
Jakie warzywa możemy jeszcze smacznie udusić? Warto pokusić się w tym sezonie także o duszoną fasolkę szparagową w pomidorach pelatti. Otrzymamy prawdziwą feerię barw powstałą z połączenia zielonej i żółtej fasolki oraz intensywnie czerwonych w sezonie pomidorów. Bazylia, tymianek i Esencja do duszonych warzyw Knorr dopełnią dzieła.
Choć możemy być nieco zaskoczeni, to możemy tak przygotować także cykorie, które duszone w aromatycznym bulionie oczarują nas niespotykaną słodyczą oraz głębią smaku. A duszona czerwona kapusta z boczkiem? Może okazać się przebojem tego roku!
Duszona czerwona kapusta
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Duszone cykorie
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego!
Podobne artykuły
Komentarze