Artykuł Dodaj artykuł

Ogromne inwestycje branży spożywczej na Opolszczyźnie

V Ogólnopolski Kongres Branży Spożywczej, który odbędzie się w Opolu 6 października br. będzie doskonałą okazją do poznania nowych inwestycji i nawiązania kontaktów handlowych.

V Ogólnopolski Kongres Branży Spożywczej, który odbędzie się w Opolu 6 października br. będzie doskonałą okazją do poznania nowych inwestycji i nawiązania kontaktów handlowych.

Kongres, który odbędzie się w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Opolu, będzie okazją do spotkania ludzi z branży, wymiany poglądów, porozmawiania o trendach, ale przede wszystkim do poznania nowych inwestorów lokujących się w Opolu i na Opolszczyźnie.

W lipcu br., oficjalnie otwarto zakład Pasta Food Company. Spółka zdecydowała się na inwestycję w opolskiej podstrefie WSSE. W fabryce, która uchodzi za najnowocześniejszą w Europie, firma produkuje schłodzone lazanie, które są dostępne w dużych sieciach handlowych w Polsce i Europie Środkowej. Koszt inwestycji to 80 mln zł. Docelowo ma w niej pracować 200 osób, a sprzedaż osiągnąć 250 mln zł.

Pasta Food Company jest spółką join venture założoną przez francuską firmę Stefano Toselli i belgijską Ter Beke. W trakcie poszukiwania miejsca pod inwestycję brano pod uwagę również lokalizacje w Czechach i na Słowacji. Najlepszą lokalizacją okazało się Opole.

Wkrótce w stolicy regionu ruszą dwie kolejne inwestycje z branży spożywczej. Systematycznie rozwija się także Nutricia należąca do koncernu Danone. W ubiegłym roku firma uruchomiła nowy zakład, w którym produkuje mleko w puszkach dla małych dzieci. Produkty Nutrici trafiają do 80 krajów na całym świecie. Nowoczesną linię produkcyjną w Opolu uruchomił niedawno zakład należący do firmy Animex.

Dwie fabryki Mondelez w Skarbimierzu (czekolady i gumy do żucia) zatrudniają ponad tysiąc osób i ciągle się rozwijają. Zakład uruchamia właśnie nową linię produkcyjną stworzoną w technologii przyszłości. To pierwsza taka linia w Polsce, a jej wartość wynosi 30 mln USD. Natomiast austriacki GoodMills zainwestuje 50 mln zł w swój zakład w Stradunii, by zwiększyć moce linii produkujących mąki „Basia” - do 750 ton na dobę.

W Skarbimierzu budowany jest aktualnie zakład firmy Aquila, w którym produkowana będzie tektura falista. Z kolei Great Maple Company za 123 mln zł stawia zakład, w którym wytwarzana będzie folia do pakowania wyrobów konsumpcyjnych. Inwestycja da pracę co najmniej 70 osobom.

Na Kongresie Spożywczym obecni będą przedstawiciele nowych inwestorów oraz światowych koncernów, których zakłady już działają na Opolszczyźnie. Giełda kooperacyjna umożliwi nie tylko wymianę wizytówek z przedstawicielami Mondelez, GoodMills, Nestle, Animex, Browar Namysłów, czy Lesaffre..., ale przede wszystkim nawiązanie nowych kontaktów handlowych.

Ideą Kongresu jest wykreowania Opola na miejsce spotkań przedstawicieli branży spożywczej. Specyfika regionu i dotychczasowe doświadczenia powodują, że Opole jest idealnym miejscem do lokowania i rozwijania przedsiębiorstw z branży spożywczej, co potwierdzają kolejni inwestorzy.

- Nowa formuła Kongresu zostanie poszerzona nie tylko o giełdę kooperacyjną, ale także o cykl seminariów tematycznych – zapowiada Sławomir Janecki, dyrektor CWK Opole.

Jednym z wydarzeń towarzyszących Kongresowi będzie Opolskie Forum Przemysłu Rolno-Spożywczego organizowane przez Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki. Forum kierowane jest do przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej zainteresowanych współpracą z kontrahentami z państw Unii Celnej: Białorusi, Kazachstanu, Rosji i Armenii. Tematami przewodnimi będą zagadnienia związane z charakterystyką branży rolno-spożywczej w tych krajach oraz możliwościami wymiany handlowej.

Na konferencję „Współczesne drobiarstwo gwarancją jakości” zaprasza z kolei Agencja Rynku Rolnego, Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Animex Foods Sp. z o.o. S. K. A.

Branża spożywcza jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się na terenach objętych działaniem Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „INVEST-PARK”, gdzie 13 firm z branży spożywczej zainwestowało ponad 2 mld zł i zatrudniło blisko 2000 pracowników.

Spożywcza Opolszczyzna

To nie przypadek, że Opolszczyzna jest doskonałym miejscem dla rozwoju firm z branży spożywczej. Potwierdzają to nowi inwestorzy, a także firmy, które są już obecne w województwie i systematycznie się rozbudowują.

Serki „Turek”, olej „Kujawski”, lody Nestle, woda „Ustronianka” czy mleko dla niemowlaków „Bebiko” - to tylko kilka znanych marek potwierdzających tezę o spożywczej dolinie jaką stała się w ostatnich latach Opolszczyzna. Prym wiedzie stolica regionu, która przyciąga inwestorów jak magnes.

Dziś na Opolszczyźnie obecne są trzy z pięciu największych światowych koncernów spożywczych: Mondelez, Danone oraz Nestle. Nowi inwestorzy dołączają do tego grona.

W regionie silni są nie tylko producenci żywności, ale również branże pokrewne, bez których sektor spożywczy nie jest w stanie funkcjonować: opakowania, tektury, folie, czy drukarnie fleksograficzne.

 

Podobne artykuły