jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Cykoria? Bez "cykora"!

Wygląda jak niewyrośnięta podłużna sałata. Chrupka, słodkawa, ale z wyraźną nutą goryczki nadającą wyrafinowania. Cykoria. Właśnie teraz czas ją zaprosić do naszych kuchni.

Wygląda jak niewyrośnięta podłużna sałata. Chrupka, słodkawa, ale z wyraźną nutą goryczki nadającą wyrafinowania. Cykoria. Właśnie teraz czas ją zaprosić do naszych kuchni.

Cykoria zaczyna się pojawiać na przełomie października i listopada, a będziemy mogli sięgać po nią aż do kwietnia. Chcąc wybrać najlepsze okazy, starajmy się znajdywać te najmniejsze i możliwie najbledsze. Warzywo jest specjalnie tak uprawiane, żeby nie miało żadnego kontaktu ze słońcem, właśnie by liście pozostały jak najbledsze. Te zielone będą przejrzałe i mogą nas rozczarować gorzkim smakiem.

Czy warto?

Cykoria jest najlepszym dowodem na to, że można połączyć przyjemne z pożytecznym. Umożliwia przygotowanie wielu pysznych potraw, ale jednocześnie sama jest niskokaloryczna. W 100 g warzywa znajdować się będzie zaledwie 21 kcal. Na dodatek cykoria dostarcza wiele cennych składników dla naszego organizmu. "Pomaga w procesie trawienia dzięki zawartości inuliny, czyli błonnika rozpuszczalnego uznawanego za naturalny prebiotyk stymulujący wzrost pożytecznych bakterii w naszych jelitach. Dostarcza też składników mineralnych, takich jak potas i magnez, oraz witamin, zwłaszcza B1 i C oraz beta karotenu i prowitaminy A. Ze względu na niskokaloryczność polecana jest osobom dbającym o linię", chwali pozytywne właściwości warzywa żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.

Uniwersalność z nutą goryczki

Co niezwykle istotne, cykoria daje szerokie pole do kulinarnych popisów, potrafiąc urozmaicić z pozoru tak proste danie jak sałatka.

"Cykoria jest wdzięcznym produktem w kuchni. Znakomicie sprawdzi się na surowo, jako dodatek do sałatek lub surówek, ale także po obróbce termicznej. Po takim zabiegu zmniejszaniu ulegają jej naturalne skłonności do goryczki. Sięgajmy po cykorię zwłaszcza w okresie chłodów, kiedy dostępność świeżych warzyw jest o wiele bardziej ograniczona", mówi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Cykoria szczególnie cenna będzie w sałatkach. Dodana do kompozycji składającej się głównie z warzyw dostarczy goryczki lekko przełamującej monotonię. Cykoria świetnie dogada się również z wieloma owocami. Nić porozumienia między tymi składnikami stworzy na przykład kompozycja soku z cytryny i miodu.

Cykoria ma również zalety... dekoratorskie! Dzięki swojej naturalnej budowie może nam posłużyć jako łódeczki, w których umieszczony będzie wymyślny farsz lub porcja sałatki. Tak zaserwowane, nawet najprostsze danie, będzie z pewnością lepiej smakować.

 

Kulinarne eksperymenty bez "cykora"

Doskonałym sposobem na pyszne danie z cykorią jest zapieczenie jej otulonej wędliną. Idealna do tego będzie aromatyczna i wyrazista szynka parmeńska. Warzywa idealnie będą się komponować z sosem serowym przygotowanym na bazie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr:

Cykoria w szynce

Cykoria w szynce Knorr

Czas przygotowania: 30 minut
Ilośc porcji: 2

Składniki:

  • plastry szynki (najlepiej parmeńskiej) - 8 plastrów
  • główki cykorii - 3 sztuki
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • sok z 1/2 cytryny - 1 sztuka
  • starty żółty ser - 4 łyżki
  • woda - 2 litry

Sposób przygotowania:

  1. Główkę cykorii przekrój, wytnij twardy środek, a pozostałą część obgotuj przez około cztery minuty w dwóch litrach wody z dodatkiem soku wyciśniętego z połówki cytryny.
  2. Przygotuj Fix Knorr zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  3. Obgotowaną cykorię osusz papierowym ręcznikiem, następnie zawiń ją w plastry szynki, a następnie ułóż w naczyniu przystosowanym do zapiekania.
  4. Wstaw do nagrzanego do 200°Celsjusza piekarnika na 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmij danie, zalej gotowym sosem, posyp startym żółtym serem i zapiecz jeszcze przez kilka minut, by się przyrumieniło.
 

Oryginalnym pomysłem będzie zupa na bazie cykorii. Podsmażona cebulka zyska nieco słodyczy, więc szybko stworzy z cykorią dobrze dobraną parę. Delikatny słony akcent osiągniemy dzięki dodatkowi kilku łyżek startego parmezanu:

Zupa z cykorii

Zupa z cykorii Knorr

Czas przygotowania: 60 minut
Ilośc porcji: 4

Składniki:

  • cykoria - 450 g
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 2 sztuki
  • woda - 1 litr
  • starty parmezan - 4 łyżki
  • gałka muszkatołowa
  • cebula - 1 sztuka
  • ryż - 100 g
  • pieprz do smaku
  • margaryna - 4 łyżki
  • natka pietruszki - pół pęczka

Sposób przygotowania:

  1. Dwie Bulionetki drobiowe Knorr rozprowadź w litrze zagotowanej wody, by stwoarzyć aromatyczny bulion.
  2. Cykorie pozbaw dolnej, gorzkawej części. Liście umyj, osusz, a następnie pokrój w cienkie paski.
  3. Na roztopionej margarynie podsmaż pokrojoną cebulę wraz z cykorią.
  4. Zalej warzywa połową przygotowanego wcześniej bulionu i gotuj przez 35 minut.
  5. Po upływie tego czasu dodaj resztę wywaru oraz ryż. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Dopraw zupę gałką muszkatołową, szczyptą świeżo mielonego pieprzu i solą.
 

W kuchni "naturalnym środowiskiem" występowania cykorii są sałatki. Przygotujmy na chłodne dni prawdziwą bombę witaminową ukrytą w zaskakującej kombinacji smaków. Cykorię zestawmy z pomarańczą, cytryną i jogurtem, łącząc wszystkie składniki Sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym Knorr:

Surówka z cykorii i pomarańczy

Surówka z cykorii i pomarańczy Knorr

Czas przygotowania: 15 minut
Ilośc porcji: 2

Składniki:

  • cykoria - 300 g
  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • pomarańcze - 300 g
  • jogurt - 150 g
  • cytryna - 0,5 sztuki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cykorię oczyść z wierzchnich liści i przekrój na połowę.
  2. Po usunięciu głąbików pokrój cykorię w cienkie paski.
  3. Obraną pomarańczę pokrój w kostkę.
  4. Wymieszaj jogurt z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny oraz sosem sałatkowym Knorr, by stworzyć harmonijny aromatyczny dressing. Dopraw go szczyptą pieprzu i soli. Polej nim surówkę i podawaj na stół.

A może tak jeszcze więcej owoców? Nawet owoców morza! Do cykorii i cytrusów dodajmy jeszcze jabłko, pokrojone migdały i krewetki. Pyszności!

Smacznego!