jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Bakalie przy wielkanocnym stole

Z czym kojarzy się Wielkanoc? Z pierwszymi, nieśmiałymi przebłyskami wiosny; baziami, żonkilami i tulipanami; z barwnymi pisankami i oczywiście ze smakiem. Bogactwo aromatów zarezerwowanych tylko na te wyjątkowe dni to w dużej mierze zasługa bakalii i kajmaków – to dzięki nim święta wielkanocne wyróżnia niepowtarzalny smak. 

Bakalie przy wielkanocnym stoleZ czym kojarzy się Wielkanoc? Z pierwszymi, nieśmiałymi przebłyskami wiosny; baziami, żonkilami i tulipanami; z barwnymi pisankami i oczywiście ze smakiem. Bogactwo aromatów zarezerwowanych tylko na te wyjątkowe dni to w dużej mierze zasługa bakalii i kajmaków – to dzięki nim święta wielkanocne wyróżnia niepowtarzalny smak. Tradycyjne, słodkie wypieki, które od pokoleń zdobią świąteczne stoły, to oczywiście rozmaite babki i bogato zdobione, kruche mazurki. Ich receptury przechodzą z pokolenia na pokolenie często niezmienione. Co jest sekretem tych wypieków? Sprawdźmy i… spróbujmy.

Masa kajmakowa

Kajmak – przysmak tradycyjnie wyrabiany z cukru i mleka – trafił do Polski z kuchni wschodniej. Znalazł zastosowanie jako nadzienie niewielkich babeczek, polewa do ciast i masa do dekorowania mazurków.1 Mazurek kajmakowy to z pewnością jeden z symboli Wielkanocy. Stanowi ozdobę świątecznego stołu i wielu jego miłośników czeka przez okrągły rok, aby raczyć się tym specjałem. Tradycyjnie wypieka się go na kruchym spodzie, wypełnia słodką masą kajmakową, a następnie dekoruje bakaliami, zwłaszcza orzechami. W przypadku tego ciasta pojęcie minimalizmu nie istnieje – im więcej dodatków, tym lepiej. Mazurek powinien być kolorowy, zdobny i bardzo słodki. Masa krówkowa Bakalland: https://bakalland.pl/produkt/bakalland/masa-krowkowa-o-smaku-tradycyjnym/ ma aksamitną konsystencję, doskonałą smarowalność a do tego wyśmienicie smakuje. Mazurek z masą kajmakową wystarczy udekorować suszonymi owocami lub orzechami, a będzie królował na stole.

Przepis na kruchy spód do mazurka kajmakowego

Składniki:

  • 150 gramów zimnego masła
  • 250 gramów mąki pszennej przesianej przez sitko
  • 1 szczypta soli
  • 1 żółtko z dużego jajka
  • 75 gramów cukru

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać przez sitko i połączyć z cukrem oraz solą;
  • Dodać zimne masło i wszystko posiekać nożem;
  • Następnie dodać żółtko i ponownie wymieszać, siekając;
  • Zagnieść ciasto i uformować z niego kulę;
  • Kulkę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę;

Ułożyć na blasze i piec około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 190°C, na jasnozłoty kolor.

Suszone owoce

Rodzynki, suszone morele, żurawina – bez nich smak tradycyjnych serników czy pasch byłby zdecydowanie nie taki, a wielkanocne babki drożdżowe nie wyglądałyby tak samo. Wyrośnięta, puszysta, równomiernie wypełniona rozmaitymi bakaliami baba to duma wielu gospodyń. Co stanowi o wyjątkowym smaku tego ciasta? Przede wszystkim dobrej jakości składniki: drożdże, mleko, jajka i właśnie bakalie wpływają na wygląd i smak tego tradycyjnego wypieku. Świąteczne wypieki zawsze muszą się udać, warto więc wybierać tylko wysokiej jakości bakalie. Dodając do ciasta suszone owoce, pamiętajmy, aby oprószyć je lekko mąką – nie będą się wtedy sklejać i nie powinny osiąść na dnie formy. Rodzynki to nie tylko smaczny dodatek, ale również zdrowa przekąska. Dzięki wysokiej zawartości witaminy B6 przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz wpływają  na utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Natomiast suszone morele są pyszne i bardzo zdrowe, gdyż będąc źródłem tiaminy, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, wspierają utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych oraz serca. Nic tylko zajadać się bakaliami w trakcie wielkanocnych wypieków.

Przepis na drożdżową babkę wielkanocną

Składniki na 2 babki:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki bakalii Bakalland (rodzynki, suszona żurawina, drobno posiekane suszone morele)

Przygotowanie:

  • Każdą z 2 form posmarować masłem i wysypać mąką;
  • drożdże rozczynić z połową ciepłego mleka, łyżką cukru oraz łyżką mąki – wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut;
  • Dodać resztę ciepłego mleka i cukru;
  • Przesiać mąkę, wsypać sól i wymieszać z rozczynem;
  • Stopniowo dodać jajka, mieszając drewnianą łyżką;
  • Wyrobić ciasto;
  • Dodać miękkie masło i wyrobić, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne;
  • Dodać rodzynki, żurawinę, suszone morele i wymieszać;
  • Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia;
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i włożyć do foremek;
  • Przykryć ściereczką i odstawić na kolejną godzinę;
  • Piekarnik nagrzać do 180°C – wstawić ciasto i piec przez 25 - 30 minut.

Orzechy

Wielkanoc swój niepowtarzalny smak zawdzięcza również orzechom. Delikatna chrupkość, na przykład orzechów włoskich, doskonale przełamuje miękkość ciasta z masą kajmakową lub sernika. Całe, połówki stanowią piękną dekorację rozmaitych świątecznych wypieków. Co więcej, orzechy doskonale sprawdzą się do przygotowania wytrawnych świątecznych sałatek, będąc ich szlachetnym uzupełnieniem. Orzechy, podobnie jak suszone owoce, są nie tylko smaczne, ale również posiadają cenne wartości odżywcze. Wysoka zawartość magnezu w orzechach włoskich wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia – co może się szczególnie przydać po okresie przedświątecznych przygotowań. Jedzmy orzechy na zdrowie!

 

1http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Kajmak

Artykuł sponsorowany