28-11-2018, 00:00
Czekolada i wyroby cukiernicze z jej wykorzystaniem to ogromny rynek, który stale rośnie. Zainteresowanie przemysłu spożywczego czekoladą jest ogromne, tak samo jak ilość ton czekolady przerabianej rok rocznie w najróżniejszych zakładach produkcyjnych. Na samym końcu tego łańcucha znajduje się ostatecznie konsument, czyli klient – bardzo często zwariowany na punkcie czekolady.
Jak ocenić jakość czekoladowych wyrobów?
Dlatego warto sięgać tylko i wyłącznie po wyroby czekoladowe od sprawdzonych i znanych dostawców, najlepiej o międzynarodowej renomie, jak Ferrero, które zagwarantują nie tylko odpowiednią zawartość czekolady w czekoladzie, ale także zatroszczą się o wszystkie pozostałe elementy receptury. To kluczowe, ponieważ czekoladowe słodkości i przekąski rzadko kiedy występują same w sobie jako w stu procentach czekoladowe, a bardzo często zawierają różnego rodzaju masy, kremy, wypełnienia i dodatki jak orzechy laskowe, wiórki kokosowe, wafelki czy biszkopty. Wszystko po to, aby zaprezentowany deser lub słodka przekąska były nie tylko słodkie i czekoladowe, ale także pożywne i bogate w zróżnicowaną strukturę.
Jakie produkty czekoladowe wybierać?
Dla smakoszy czekolady i nie tylko dość oczywistym jest, że zawartość kakaowca w czekoladzie jest jednym z tych wyznaczników wskazujących jakość, ale również cenę czekolady. Kakaowiec jest także bardzo zdrowy z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy czy magnezu, więc przy okazji takie wyroby czekoladowe z dużym stężeniem prawdziwej czekolady są po prostu zdrowe dla osób je spożywających – naturalnie we właściwych racjonalnych ilościach. Na produktach o najniższej klasie produkcyjnej, powstających z najniższej jakości surowców, widnieje informacja, że jest to „wyrób czekolado podobny” i jako taki z pewnością powinien być szeroko omijany. W ofercie tak cenionej i uznanej międzynarodowej marki jak Ferrero, takich produktów oczywiście nie ma.
Wyroby czekoladowe hurtowo i na zamówienie
Przy bardzo dużych imprezach okolicznościowych czy zamówieniach hurtowych, konieczne jest negocjowanie warunków cenowych. W okresie przedświątecznym wielu pracodawców wykonuje dla swoich pracowników tzw. „paczki”, w których słodkości i wyroby czekoladowe oraz upominki dla dzieci stanowią największa część składową. Zamawiając słodkości bezpośrednio od dostawcy i producenta można liczyć nie tylko na bardziej preferencyjne warunki handlowe czy transportu, ale przede wszystkim na eleganckie, okazjonalne opakowanie czy zawsze tę samą, nienaganną jakość i smak.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze