jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Medok miodowy, czyli gruziński deser na karnawał

Karnawał w pełni! Na stołach królują smaczne przekąski i desery. Jedną z propozycji wartych wypróbowania jest gruziński medok miodowy. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu!

Medok miodowy, czyli gruziński deser na karnawał

Karnawał w pełni! Na stołach królują smaczne przekąski i desery. Jedną z propozycji wartych wypróbowania jest gruziński medok miodowy. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu!

Składniki

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g masła

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • kila kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

W rondelku na średnim ogniu połącz masło, cukier i miód. Gotuj przez 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie powoli dodaj jajka i mieszaj jeszcze minutę. Dodaj sodę oczyszczoną i gotuj ciągle mieszając jeszcze przez kolejną minutę. Masa powinna zgęstnieć i mieć kremową konsystencję. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia na około 5 minut. Masa nadal powinna być ciepła. Następnie dodawaj stopniowo przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj.

Tak powstałe ciasto uformuj w kulę. Pokrój ją na 8 części, jeśli do pieczenia użyjesz okrągłej formy lub na 4 części, jeśli zamierzasz użyć dużej prostokątnej blachy. Rozwałkuj każdą część ciasta. Po rozwałkowaniu placek powinien być bardzo cienki. Piecz każdy blat ciasta oddzielnie, przez 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Następnie odetnij krawędzie warstw i zbierz nadmiar ciasta – przyda się to do zrobienia okruchów na wierzch.

Czas na masę. Do rondelka wlej roztrzepane jajko, dodaj cukier, mąkę i kilka kropel aromatu waniliowego. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Masę gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje, zdejmij ją z ognia, przelej do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie ubij mikserem masło o temperaturze pokojowej do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodawaj partiami ostudzoną masę i miksuj aż składniki się ze sobą połączą.

Na ostudzone blaty ciasta nałóż krem, a następnie przykryj go kolejnym blatem. Powtarzaj czynność. Na koniec rozsmaruj resztę kremowej masy na wierzchu i bokach ciasta, posyp okruchami i wstaw do lodówki. Ciasto najlepiej przygotowywać dzień przed podaniem. Możesz również udekorować medok orzechami włoskimi lub owocami sezonowymi.

Medok miodowy to idealna propozycja na karnawał. Będzie świetnie komponować się z białym półwytrawnym musującym winem Marani o delikatnym, owocowym aromacie z dominującymi nutami brzoskwini, cytryny, czy papierówki.