jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Pyszny karnawał - przepis na churrosy

Karnawał to nie tylko czas spotkań z przyjaciółmi, ale również czas pysznych przekąsek i deserów. Jedną z propozycji, która zachwyci każdego miłośnika słodkości są churrosy, czyli tradycyjny hiszpański wypiek. Jak go przygotować?

Pyszny karnawał - przepis na churrosy

Karnawał to nie tylko czas spotkań z przyjaciółmi, ale również czas pysznych przekąsek i deserów. Jedną z propozycji, która zachwyci każdego miłośnika słodkości są churrosy, czyli tradycyjny hiszpański wypiek. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 250 ml wody
  •  2,5 łyżki białego cukru
  •  ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 litry oleju (do smażenia)
  • ½ szklanki białego cukru do posypania
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

W małym rondelku na średnim ogniu połącz ze sobą wodę, 2,5 łyżki cukru, sól i 2 łyżki oleju roślinnego. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Następnie dodaj do rondelka mąkę i dokładnie wymieszaj, aż pozbędziesz się grudek. Gdy całość utworzy jednolitą kulę, masa będzie gotowa.

W głębokim garnku rozgrzej olej do 190 stopni. Ciasto podziel na 6 części i wkładaj je do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Wyciskaj paski o długości około 8-10cm - możesz je odcinać na przykład nożyczkami. Churrosy smaż, aż zarumienią się na złoty kolor, a następnie wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.

W osobnej misce połącz ½ szklanki cukru oraz cynamon. Odsączone churrosy obtocz w tej mieszance.  Twój przepyszny deser jest gotowy!

Churrosy możesz podawać z ulubionym sosem, na przykład czekoladowym. Idealnie będą komponować się także z różowym półsłodkim musującym winem gruzińskim Marani o aromacie poziomek, kompotu truskawkowego i żurawiny.