10-12-2021, 06:30
Sernik to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast na polskich stołach. Trudno wyobrazić sobie święta bez tego pysznego, domowego wypieku. Istnieje jego wiele wersji - obok klasycznych przepisów, znajdziemy też takie, które wprowadzają różne innowacje. Możesz w tym roku zaskoczyć gości zupełnie nową odsłoną tego smakołyku. Masa serowa z dynią w połączeniu z ciasteczkami korzennymi i polewą z krówek stworzy niezwykle apetyczną kompozycję, której nikt się nie oprze.
Deser z pieczonego twarogu, jaj i miodu znali już starożytni. Historia sernika jest niezwykle długa i rozwijała się na różnych kontynentach. Do Polski sernik sprowadził w XVII wieku Jan III Sobieski. W różnych zakątkach świata powstało wiele odmian tego ciasta. Sernik nowojorski swoją kremowość zawdzięcza tłustemu serowi i śmietanie, wiedeński przyrządzany jest bez spodu, niemiecki sernik królewski łączony jest z czekoladowym kruchym ciastem, Szwedzi przygotowują go z grudkowatego twarogu z migdałami, Włosi dodają sera typu mascarpone lub ricotta, azjatyckie serniki wyróżniają się natomiast wyjątkową lekkością i delikatnością.
– Odmian i wariacji na temat sernika jest niezmiernie dużo, ciasto to ma jednak dwa podstawowe składniki, mianowicie biały ser i jajka – stwierdza Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Od ich jakości i świeżości w dużej mierze zależy to, czy wypiek będzie udany. Jajka pełnią w serniku rolę czynnika emulgującego i spulchniającego, nie może ich zatem zabraknąć, dodaje się ich zwykle od 3 do 10 na kilogram sera. Pamiętajmy jednak, że ciasto, które wyrośnie zbyt szybko, może opaść. Łącząc masę serową z jajkami, nie mieszajmy jej za długo, aby nazbyt jej nie napowietrzyć. Szczególnie należy uważać, gdy przepis przewiduje dodanie piany z ubitych białek. Takie serniki powinny piec się powoli w niższej temperaturze.
Temperatura to kolejny czynnik, który ma duży wpływ na ostateczny efekt. Serniki z zasady piecze się w stosunkowo niskich temperaturach (zalecany zwykle przedział to 150oC – 170oC). Często rozpoczyna się pieczenie od wyższej temperatury, po czym po pewnym czasie się ją obniża. Na sernik z pewnością nie wpłynie dobrze termoobieg.
– Generalna zasada jest taka, że im szybciej ciasto wyrasta, tym większe prawdopodobieństwo, że opadnie i popęka – zaznacza ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Z tego samego powodu powinniśmy unikać otwierania piekarnika w trakcie pieczenia, a po jego zakończeniu nie należy wyjmować od razu blaszki na zewnątrz. Lepiej jest pozostawić sernik aż całkowicie wystygnie. Zwróćmy też uwagę, żeby pieczenia niepotrzebnie nie przedłużać, masa serowo-jajeczna może wówczas stać się zbyt sucha.
Różne przepisy zalecają dodawanie do sernika odmiennych składników. My zachęcamy do wypróbowania sernika z… dynią. Nie tylko nada ona ciastu piękny kolor, ale też sprawi, że będzie ono wilgotne i aromatyczne. Jeśli połączymy go z polewą krówkową i ciastkami korzennymi już w trakcie pieczenia cały dom wypełni się prawdziwie świątecznym zapachem.
Składniki na masę serową:
Składniki na spód:
Składniki na polewę:
Rekomendowana tortownica – śr. 22cm (w przypadku użycia większej, sernik wyjdzie niższy)
Smacznego!
Artykuł reklamowy
Artykuł został dodany przez firmę
Inne publikacje firmy
Podobne artykuły
Komentarze