04-02-2022, 08:30
Wiele osób przyzna zapewne, że dzisiejsze masowo produkowane, dostępne w sklepach “sieciówkach” wędliny nie dorównują smakiem tym z dzieciństwa. Wbrew pozorom, nie jest to jedynie kwestia nostalgii za dawnymi, dobrymi czasami.
Faktem jest, niestety, że lwia część “dużych” producentów mięsa i wędlin zbytnio postawiła na industrialne metody produkcji mięsa.
Do sklepów, a następnie na stół klienta, ma trafić ono szybko, w hurtowych ilościach - produkowane niekoniecznie etycznie, za to z dużą ilością chemicznych “polepszaczy”. Niestety, traci na tym smak - tylko, czy naprawdę jesteśmy skazani na takie mięso?
Skoro większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że tak zwane “masówki” cechują się, niestety, stosunkowo niską jakością - zapewne wielu chciałoby zmienić ten stan rzeczy i znów zacząć jeść produkty wysokiej klasy. Jak więc się do tego zabrać?
Przede wszystkim - najważniejsze jest odnalezienie odpowiedniej dla naszych potrzeb masarni lub sklepu mięsnego. Warto wiedzieć, że w dzisiejszych czasach nie jesteśmy już zmuszeni do wybierania spośród sklepów znajdujących się w naszym mieście, czy jego okolicy.
Jeśli oferta żadnego z nich nie spełnia naszych oczekiwań, dobrym pomysłem będzie masarnia dostępna online. Produkty dostępne w takiej masarni nie odbiegają jakościowo od tych w najlepszym lokalnym sklepie mięsnym - a skorzystanie z jej usług ma również ten plus, że możemy wypróbować swojskie, lokalne delikatesy z drugiego końca kraju!
Wybierając sklep masarski warto dokładnie przemyśleć, co konkretnie ma w ofercie - dobrym sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy będzie bowiem kupowanie produktów mięsnych u jednego, zaufanego producenta.
Jeśli fascynuje nas smak jeleniny, czy też dziczyzny - warto zdecydować się na sklep mięsny, który w swojej standardowej ofercie ma między innymi takie produkty.
Dzięki temu zamiast szukając drugiego źródła produktów będziemy mogli dodać je do koszyka podczas naszych standardowych zakupów. a pamiętajmy, że kupując produkty u kilku dostawców narażamy się, siłą rzeczy, na znacznie większe opłaty związane z ich dostawą.
Kupując wędliny od lokalnego producenta możemy być pewni, że w istocie dokonujemy zakupu produktu o wiele wyższej jakości, niż tych dostępnych w sklepie. Dlaczego?
W odróżnieniu od masowych producentów wędlin i mięsa, mniejsza masarnia przywiązuje o wiele większą wagę do opinii klientów o jej produktach.
Tym samym gwarancję, że wędlina czy mięso zakupione sklepie mięsnym z regionalnymi delikatesami to nie tylko wspaniały wygląd i aromat, ale także doskonały skład. Opinie klientów są niezwykle ważne w kształtowaniu niepowtarzalnego smaku produktów sprzedawanych przez mniejszych, niezależnych producentów.
Dobry, regionalny sklep masarski stawia na jakość, a nie na ilość oferowanych przez siebie produktów.
Choć w ofercie sklepu znajdziemy zarówno wędliny, jak i tradycyjne mięsa, pasztety, czy produkty na grilla - produkowane są one w o wiele mniejszych ilościach, niż produkty mięsne oferowane przez duże firmy i korporacje.
W zamian otrzymujemy jednak dużo lepszy, zdrowszy skład, a także naturalny smak i aromat - bez jakichkolwiek chemicznych wypełniaczy czo dodatków.
W przeciwieństwie do sieciówek, regionalny b oferuje tylko i wyłącznie produkty przygotowywane według tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur.
Regionalne wyroby mięsne nadal produkowane są w taki sam sposób, jak choćby kilkadziesiąt lat temu. Oznacza to, że również w smaku zdecydowanie bliższe są wędlinom, jakimi wielu z nas raczyło się w dzieciństwie i młodości.
Nie jest tajemnicą, że wiele chemicznych dodatków, pozornie korzystnie oddziaływujących na masowo produkowane mięso, ma długofalowo mało pozytywny wpływ na nasz organizm.
Tradycyjnie produkowane lokalne wędliny są jednak pozbawione wszelkiej negatywnej “chemii” - a to oznacza, że ich spożywanie jest o wiele zdrowsze.
Niezaprzeczalnym faktem jest, że masowo produkowane wędliny w procesie konserwowania i “ulepszania” tracą wiele ze swoich aromatycznych i smakowych walorów. Rekompensować to mają kolejne chemiczne dodatki, jednak każdy, kto choć raz spróbował tradycyjnej, swojskiej wędliny przyzna chyba, że różnica między nią, a produktami oferowanymi przez sieciówki jest wręcz kolosalna na każdej płaszczyźnie - rzecz jasna na korzyść swojskich wyrobów. Dobrej klasy wędliny i swojskie mięso znajdziesz tutaj: https://szledaki.pl
Artykuł sponsorowany
Komentarze