18-03-2022, 07:15
Popularna w polskiej kuchni mąka pszenna ma wiele oblicz. Są one określane przez tak zwany typ mąki. To właśnie od niego zależy najlepsze zastosowanie dla poszczególnych produktów mącznych. Do wyboru mamy aż 8 podstawowych typów mąki, które określane są za pomocą liczby. I tak mąka luksusowa to mąka typ 550. Co to oznacza w praktyce? I do czego najlepiej jest jej używać?
Tak jak wszystkie pozostałe mąki pszenne, mąka luksusowa jest wytwarzana z pszenicy zwyczajnej, która należy do najpopularniejszych zbóż w naszym kraju. Przy czym jest to mąka typu 550. Liczba ta wskazuje na zawartość składników mineralnych w gotowym produkcie. Chodzi tutaj o wyciąg mąki, czyli stopień pozostałości okrywy owocowo-nasiennej z pszenicy. Im typ mąki jest wyższy, tym większa jest zawartość tych składników, a sama mąka ma bardziej ziarnistą strukturę.
Dlatego też z punktu widzenia odżywczego, najzdrowsze są mąki posiadające wysoki typ, na przykład mąki chlebowe, graham czy razowe. Mają one ciemniejsze zabarwienie i najczęściej używane są do wyrobu pieczywa pełnoziarnistego.
Natomiast mąka pszenna typ 550 należy do mąk jasnych, puszystych i sypkich, co sprawia, że wypieki mają jasną barwę i są lżejsze oraz delikatniejsze. Przy czym warto zaznaczyć, że mąka luksusowa nie jest mąką najjaśniejszą i najlżejszą. Jeszcze niższą zawartość popiołu ma mąka tortowa typ 450.
Mąki pszenne różnego typu są często używane w kuchni zamiennie. Dotyczy to przede wszystkim mąki tortowej, luksusowej czy wrocławskiej. Kulinarni specjaliści uważają jednak, że poszczególne typy mąk mają swoje konkretne zastosowanie, w którym sprawdzają się najlepiej. Tym samym użycie innego typu mąki może zniweczyć efekty lub sprawić, że nie będą one takie, jak byśmy tego oczekiwali.
I w przypadku mąki luksusowej jest ona zalecana przede wszystkim jako doskonała baza do placków i naleśników. Sprawdza się bowiem doskonale w przypadku ciasta do potraw smażonych. Dlatego też będzie idealna na pączki, racuchy czy faworki. Bo równie dobrze mąka typ 550 nadaje się do ciast drożdżowych i to nie tylko tych na słodko, ale także do ciasta na pizze.
Jak widać, mąka luksusowa ma szerokie zastosowanie. Z powodzeniem można ją używać zarówno do ciast smażonych na oleju, jak i pieczonych w piekarniku. Ponadto tego typu mąka pszenna używana jest również do zagęszczania zup i sosów, z czym radzi sobie równie dobrze. Jeśli zatem chcemy mieć pod ręką mąkę o uniwersalnym zastosowaniu, to mąka luksusowa jest tym, na co warto postawić.
Producent zdrowej żywności - https://melvit.pl/
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze