jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Mąka luksusowa. Do czego jej używać?

Popularna w polskiej kuchni mąka pszenna ma wiele oblicz. Są one określane przez tak zwany typ mąki. To właśnie od niego zależy najlepsze zastosowanie dla poszczególnych produktów mącznych. Do wyboru mamy aż 8 podstawowych typów mąki, które określane są za pomocą liczby. I tak mąka luksusowa to mąka typ 550. Co to oznacza w praktyce? I do czego najlepiej jest jej używać?

Mąka luksusowa. Do czego jej używać?

Popularna w polskiej kuchni mąka pszenna ma wiele oblicz. Są one określane przez tak zwany typ mąki. To właśnie od niego zależy najlepsze zastosowanie dla poszczególnych produktów mącznych. Do wyboru mamy aż 8 podstawowych typów mąki, które określane są za pomocą liczby. I tak mąka luksusowa to mąka typ 550. Co to oznacza w praktyce? I do czego najlepiej jest jej używać?

Mąka pszenna luksusowa – charakterystyka

Tak jak wszystkie pozostałe mąki pszenne, mąka luksusowa jest wytwarzana z pszenicy zwyczajnej, która należy do najpopularniejszych zbóż w naszym kraju. Przy czym jest to mąka typu 550. Liczba ta wskazuje na zawartość składników mineralnych w gotowym produkcie. Chodzi tutaj o wyciąg mąki, czyli stopień pozostałości okrywy owocowo-nasiennej z pszenicy. Im typ mąki jest wyższy, tym większa jest zawartość tych składników, a sama mąka ma bardziej ziarnistą strukturę.

Dlatego też z punktu widzenia odżywczego, najzdrowsze są mąki posiadające wysoki typ, na przykład mąki chlebowe, graham czy razowe. Mają one ciemniejsze zabarwienie i najczęściej używane są do wyrobu pieczywa pełnoziarnistego.

Natomiast mąka pszenna typ 550 należy do mąk jasnych, puszystych i sypkich, co sprawia, że wypieki mają jasną barwę i są lżejsze oraz delikatniejsze. Przy czym warto zaznaczyć, że mąka luksusowa nie jest mąką najjaśniejszą i najlżejszą. Jeszcze niższą zawartość popiołu ma mąka tortowa typ 450.

Mąka luksusowa i jej zastosowanie w kuchni

Mąki pszenne różnego typu są często używane w kuchni zamiennie. Dotyczy to przede wszystkim mąki tortowej, luksusowej czy wrocławskiej. Kulinarni specjaliści uważają jednak, że poszczególne typy mąk mają swoje konkretne zastosowanie, w którym sprawdzają się najlepiej. Tym samym użycie innego typu mąki może zniweczyć efekty lub sprawić, że nie będą one takie, jak byśmy tego oczekiwali.

I w przypadku mąki luksusowej jest ona zalecana przede wszystkim jako doskonała baza do placków i naleśników. Sprawdza się bowiem doskonale w przypadku ciasta do potraw smażonych. Dlatego też będzie idealna na pączki, racuchy czy faworki. Bo równie dobrze mąka typ 550 nadaje się do ciast drożdżowych i to nie tylko tych na słodko, ale także do ciasta na pizze.

Jak widać, mąka luksusowa ma szerokie zastosowanie. Z powodzeniem można ją używać zarówno do ciast smażonych na oleju, jak i pieczonych w piekarniku. Ponadto tego typu mąka pszenna używana jest również do zagęszczania zup i sosów, z czym radzi sobie równie dobrze. Jeśli zatem chcemy mieć pod ręką mąkę o uniwersalnym zastosowaniu, to mąka luksusowa jest tym, na co warto postawić.

Producent zdrowej żywności - https://melvit.pl/

Artykuł sponsorowany