jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Niezbędny składnik porannego menu, czyli w jaki sposób zjeść jajko na śniadanie

Znane przysłowie mówi: „Jedz śniadanie królewskie, obiad książęcy i kolację żebraczą”.

kanapka z jajecznicąfot. Fermy Drobiu Jokiel

Znane przysłowie mówi: „Jedz śniadanie królewskie, obiad książęcy i kolację żebraczą”. Wielu dietetyków podkreśla, że z tego powiedzenia wynika istotne przesłanie wskazujące śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, który ma dać nam siłę, energię i zdolność koncentracji na cały dzień. A jaki produkt powinien znaleźć się w idealnym porannym menu? Oczywiście – jajko!

Zdrowy posiłek

Każdy z pewnością niejednokrotnie jadł na śniadanie jajka – na miękko, sadzone lub w postaci jajecznicy. Trudno się temu dziwić, bo ich spożywanie to doskonały prezent dla naszego zdrowia. Przypomnijmy, że stanowią one skarbnicę składników pomagających w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zawierają witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz minerały (wapń, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź). Są w nich aminokwasy, białka i tłuszcze, w tym te zawierające kwasy omega-3.

- Jedząc jaja na śniadanie, przez długi czas nie czujemy głodu i mamy mniejszą tendencję do podjadania – podkreśla Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Indeks sytości to wskaźnik, który opisuje poziom sytości po spożyciu danego produktu spożywczego. Według tego wskaźnika, jaja na dłużej zaspokajają głód niż np. białe pieczywo czy płatki z mlekiem.

Na miękko

Jaja do śniadaniowego menu możemy wprowadzić pod różnymi postaciami w wielu krajach. - W Polsce bardzo często jadamy jajko na miękko i dobrze, gdyż jest to jeden z najzdrowszych sposobów na ich spożywanie – stwierdza ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Jaja krócej poddawane obróbce termicznej zachowują więcej cennych składników odżywczych i są łatwiej trawione.

W Austrii bardzo popularne jest jajko po wiedeńsku, stanowiące wariację na temat jajka na miękko. Do jego przygotowania potrzebna jest szklanka lub niewielki słoik. Ostrożnie wbijamy tam jajko, uważając, aby żółto się nie rozpłynęło. Następnie w rondlu zagotowujemy wodę po czym zmniejszamy ogień i wstawiamy naczynie z jajkiem. Czekamy 3-5 minut aż zetnie się białko. Podajemy z masłem, solą i świeżymi ziołami.

Sadzone

Popularnym daniem, którym inicjujemy dzień jest też jajko sadzone. Stanowi ono nieodłączny składnik śniadania w Anglii. Wyspiarze podają je zwykle z dodatkami: grzybami, kiełbaskami, fasolą w sosie pomidorowym i tostami. Z kolei w Meksyku tradycyjną potrawę stanowią jajka farmerskie (huevos rancheros). Te jajka sadzone podaje się z tortillą, sosem z pomidorów, chili, czosnkiem i cebulą.

Jajecznica

Kolejną lubianą formą podania jajek na śniadanie jest jajecznica. Można ją przyrządzać na różne sposoby – z cebulą, kiełbasą, szczypiorkiem czy pomidorami. W Kanadzie tradycyjnie jest jedzona ze smażonymi kiełbaskami oraz małymi naleśnikami polanymi syropem klonowym.

Omlet

Na śniadanie doskonale sprawdza się też omlet, czyli smażone na patelni jaja w formie placka. Są one bardzo popularne we Francji. Według tamtejszego zwyczaju najpierw białka ubija się na sztywną pianę, a następnie delikatnie miesza je z żółtkami. Można dodać trochę wody lub mleka i szczyptę soli. Tak przygotowane składniki smaży się jak naleśniki. Z kolei popularny włoski omlet nosi nazwę frittata. Nie oddziela się białek od żółtek, ale roztrzepuje je razem z dodatkiem parmezanu, szynki, grzybów i tartej bułki. Frittaty smaży się na patelni, ale można też upiec w piekarniku.

Artykuł reklamowy

Artykuł został dodany przez firmę


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.