jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jedzenie produktów zbożowych zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 i obniża zapotrzebowanie organizmu na insulinę aż do 30%!

Pomimo ostrzeżeń lekarzy, cukrzyca typu 2 wciąż zbiera żniwo na świecie. W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, ten wariant choroby w dużej mierze zależy od diety i można mu zapobiegać, zmieniając nawyki żywieniowe.

Jedzenie produktów zbożowych zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

Pomimo ostrzeżeń lekarzy, cukrzyca typu 2 wciąż zbiera żniwo na świecie. W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, ten wariant choroby w dużej mierze zależy od diety i można mu zapobiegać, zmieniając nawyki żywieniowe. Jak dowodzą badania z ostatnich lat, żywienie w profilaktyce cukrzycy powinno uwzględniać również produkty zbożowe. Przy regularnym spożyciu, niektóre z nich korzystnie wpływają na glikemię, obniżają poziom cukru we krwi na czczo, a także sprawiają, że zapotrzebowanie organizmu na insulinę spada o ponad 1/31.

Cukrzyca to jedna z tych chorób, której sprzyjają słabo zbilansowana dieta, brak ruchu i nadmiarowe kilogramy, dlatego chcąc się przed nią uchronić, warto zadbać o prawidłową masę ciała. W jej redukcji dobrze sprawdzają się produkty zbożowe, głównie owsiane – dowodzą w swoim przeglądzie badań naukowcy z Madrytu. To właśnie owies jest tu szczególnie cenny, bo wpływa korzystnie na odpowiedź insulinową organizmu, a przy tym hamuje apetyt u osób z nadwagą, zwiększa uczucie sytości i zmniejsza późniejsze spożycie energii2. Dieta bogata w owies potrafi obniżyć poziom glukozy we krwi. Sprawia też, że organizm potrzebuje od 30 do 40% mniej insuliny, czyli hormonu, który trzustka wydziela w odpowiedzi na wzrost stężenia glukozy3 .

Zboża kontra cukrzyca

Skąd bierze się tak korzystny wpływ zbóż na glikemię? Zdaniem specjalistów tę funkcję kasze i płatki zbożowe zawdzięczają beta-glukanowi – frakcji błonnika roślinnego rozpuszczalnego w wodzie, która pomaga utrzymać cukier w ryzach. Badanie przeprowadzone w Turcji 2 lata temu wykazało, że wystarczy 6 g beta-glukanu dziennie, by już po tygodniu cieszyć się niższym poziomem cukru we krwi4.

Błonnik kojarzymy z trawieniem i ogólnym wsparciem dla jelit, podczas gdy jego działanie wykracza daleko poza układ pokarmowy – mówi mgr Maria Stachurska, dietetyczka, edukatorka żywieniowa, aktywnie działająca na swoim Instagramie @maria_ojedzeniu, współtwórczyni podcastu Pozjadane. Obecny w ziarnach zbóż beta-glukan, rodzaj błonnika roślinnego, pomaga zmniejszyć stężenie cholesterolu całkowitego oraz LDL. Istnieją naukowe dowody na wpływ beta-glukanu na ogólnoustrojowy stan zapalny, będący przyczyną chorób serca, ale to, co najważniejsze w kontekście cukrzycy, to jego wpływ na glikemię. Dieta bogata w beta-glukan, czerpany z płatków owsianych, kasz i płatków jęczmiennych, pomaga długotrwale zmniejszyć poziom glukozy we krwi. Jest wskazana zarówno w profilaktyce cukrzycy typu 2, jak też w żywieniu diabetyków.

Węglowodany nie takie straszne

Dieta w cukrzycy typu 2, a także ta profilaktyczna, powinna być dobrze zbilansowana i bazować na produktach o niskim indeksie glikemicznym (wolno podnoszących poziom cukru we krwi po posiłku). Ten sposób żywienia wymaga zwrócenia szczególnej uwagi na węglowodany, ale nie oznacza ich eliminacji. Węglowodanów nie trzeba się bać – przekonują badacze z Kanady, pod warunkiem, że będziemy wybierać raczej te pełnoziarniste. Grupa naukowców z Toronto przeprowadziła badanie na 91 chorych na cukrzycę typu 2, które jadły codziennie płatki śniadaniowe o niskim bądź wysokim indeksie glikemicznym. Ich wyniki porównano z wynikami osób, które zamiast płatków spożywały źródła jednonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA. Okazało się, że nawet zwiększenie energii czerpanej z węglowodanów o ok. 10% nie prowadzi do nadmiernego podwyższenia cukru we krwi. Co więcej, wzrost stężenia insuliny w osoczu i zmniejszenie wolnych kwasów tłuszczowych ma szansę spowolnić progresję cukrzycy5. Dlatego właśnie produkty zbożowe, np. kasze i płatki, powinny gościć na naszych stołach regularnie. Są wsparciem dla zdrowia na różnych płaszczyznach, źródłem cennych składników, a także smaczną bazą dla potraw na każdą okazję.


1 Storz MA, Küster O. Hypocaloric, plant-based oatmeal interventions in the treatment of poorly-controlled type 2 diabetes: A review. Nutr Health 2019;25(4):281-90. doi: 10.1177/0260106019874683 [published Online First: 20190910]
2 Martinez-Villaluenga C, Penas E. Health benefits of oat: current evidence and molecular mechanisms. Current Opinion in Food Science 2017;14:26-31. doi: 10.1016/j.cofs.2017.01.004
3 Storz MA, dz. cyt.
4 Bozbulut R, Şanlıer N, Döğer E, et al. The effect of beta-glucan supplementation on glycemic control and variability in adolescents with type 1 diabetes mellitus. Diabetes research and clinical practice 2020;169 doi: 10.1016/j.diabres.2020.108464
4 Tsihlias EB, Gibbs AL, McBurney MI, et al. Comparison of high- and low-glycemic-index breakfast cereals with monounsaturated fat in the long-term dietary management of type 2 diabetes. Am J Clin Nutr 2000;72(2):439-49. doi: 10.1093/ajcn/72.2.439

Artykuł reklamowy