jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Barwnik nieszkodliw E-100: kurkumina

Kurkumina jest składnikiem kurkumy, czyli pomarańczowego proszku otrzymanego w wyniku ekstrakcji wykonanej na roślinie Curcuma demostica, która pochodzi z połud.-wsch. Azji i Ameryki Płd. Kurkuma, od dawien dawna, bo od przeszło 5000 lat, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, miała swoje zastosowanie w medycynie ludowej.

E100 (i): Kurkumina
E100 (ii): Kurkuma

BARWNIK NIESZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: Cl 75300, Naturalny Żółty 3, diferulometan

Wzór chemiczny: C21H20O6

Wiadomości ogólne: Kurkumina jest składnikiem kurkumy, czyli pomarańczowego proszku otrzymanego w wyniku ekstrakcji wykonanej na roślinie Curcuma demostica, która pochodzi z połud.-wsch. Azji i Ameryki Płd. Kurkuma, od dawien dawna, bo od przeszło 5000 lat, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, miała swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Obecnie naukowcy zwani żartobliwie "kurkuminologami", badają jej właściwości zaawansowanymi metodami, w wyniku czego powstają liczne prace na jej temat.

Zastosowanie w żywności: Stosowana jest jako barwnik zmieniający zabarwienie produktów spożywczych, od koloru pomarańczowego do czerwonobrunatnego. W azjatyckich restauracjach, stosuje się ją do zabarwienia ryżu, dzięki czemu nabiera egzotycznego wyglądu. Innymi przykładami zastosowania tej substancji jest przyprawa curry oraz musztarda.

Wpływ na zdrowie: Substancja ta używana była w dawnej medycynie jako środek odkażający, przyśpieszający gojenie się ran, oraz wpływający zbawiennie na żołądek. Obecnie bada się wpływ kurkuminy na rozwój komórek nowotworowych, mianowicie odkryto, że przy bezpośrednim posypaniu chorych komórek tym związkiem, hamuje ona całkowicie ich rozwój. Problem przy jej zastosowaniu polega na tym, że jest bardzo łatwo rozkładana po spożyciu. Nawet jeśli jakimś poszczególnym cząsteczkom uda się bez szwanku przejść etap trawienia, to prawdopodobnie i tak zmienią swoje właściwości w krwiobiegu przechodząc w pochodne kurkuminy. Przypuszcza się że taka pochodna może powodować odwrotne skutki od tych zamierzonych, czyli może aktywować powstawanie nowych nowotworów oraz sprzyjać dalszemu rozwojowi tych już istniejących.

Newsy: Curry może ci pomóc pozbyć się porannego zamulenia z mózgu. Uczeni z University of California wystawili na działanie leku otrzymanego z kurkumy komórki mózgowe zaatakowane chorobą Alzhheimera. Ich stan poprawił się o połowę.

Ograniczenia terytorialne: brak.

Dopuszczalne dzienne spożycie: 1 mg/kg masy ciała dla kurkuminy oraz 3mg/kg dla kurkumy.