02-07-2014, 00:00
E100 (i): Kurkumina
E100 (ii): Kurkuma
BARWNIK NIESZKODLIWY
Inne nazwy i oznaczenia: Cl 75300, Naturalny Żółty 3, diferulometan
Wzór chemiczny: C21H20O6
Wiadomości ogólne: Kurkumina jest składnikiem kurkumy, czyli pomarańczowego proszku otrzymanego w wyniku ekstrakcji wykonanej na roślinie Curcuma demostica, która pochodzi z połud.-wsch. Azji i Ameryki Płd. Kurkuma, od dawien dawna, bo od przeszło 5000 lat, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, miała swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Obecnie naukowcy zwani żartobliwie "kurkuminologami", badają jej właściwości zaawansowanymi metodami, w wyniku czego powstają liczne prace na jej temat.
Zastosowanie w żywności: Stosowana jest jako barwnik zmieniający zabarwienie produktów spożywczych, od koloru pomarańczowego do czerwonobrunatnego. W azjatyckich restauracjach, stosuje się ją do zabarwienia ryżu, dzięki czemu nabiera egzotycznego wyglądu. Innymi przykładami zastosowania tej substancji jest przyprawa curry oraz musztarda.
Wpływ na zdrowie: Substancja ta używana była w dawnej medycynie jako środek odkażający, przyśpieszający gojenie się ran, oraz wpływający zbawiennie na żołądek. Obecnie bada się wpływ kurkuminy na rozwój komórek nowotworowych, mianowicie odkryto, że przy bezpośrednim posypaniu chorych komórek tym związkiem, hamuje ona całkowicie ich rozwój. Problem przy jej zastosowaniu polega na tym, że jest bardzo łatwo rozkładana po spożyciu. Nawet jeśli jakimś poszczególnym cząsteczkom uda się bez szwanku przejść etap trawienia, to prawdopodobnie i tak zmienią swoje właściwości w krwiobiegu przechodząc w pochodne kurkuminy. Przypuszcza się że taka pochodna może powodować odwrotne skutki od tych zamierzonych, czyli może aktywować powstawanie nowych nowotworów oraz sprzyjać dalszemu rozwojowi tych już istniejących.
Newsy: Curry może ci pomóc pozbyć się porannego zamulenia z mózgu. Uczeni z University of California wystawili na działanie leku otrzymanego z kurkumy komórki mózgowe zaatakowane chorobą Alzhheimera. Ich stan poprawił się o połowę.
Ograniczenia terytorialne: brak.
Dopuszczalne dzienne spożycie: 1 mg/kg masy ciała dla kurkuminy oraz 3mg/kg dla kurkumy.
Podobne artykuły
Komentarze