05-05-2015, 00:00
Wypróbuj koniecznie!
Lubisz ciasto z rabarbarem? Jeśli nawet nie znasz jego smaku, na pewno obiło Ci się o uszy, że rabarbar jest pysznym dodatkiem do letnich ciast. Okazuje się, że na tym nie kończy się jego potencjał - świetnie sprawdza się również jako motyw przewodni sałatek. Wykorzystaj dobrze trwający sezon na świeże warzywa i odkryj zalety rabarbaru.
W kuchni zastosowanie znalazły jego pędy liściowe - zwykle czerwone, różowe lub zielone. Rabarbar ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak, w którym przebija się nuta słodyczy. Im czerwieńszy kolor pędów, tym słodszy smak. Trwają spory, czy rabarbar jest warzywem czy owocem, a to właśnie przez tę specyficzną słodką nutę. Nauka klasyfikuje go jednoznacznie do warzyw z rodziny rdestowatych, choć na przykład Amerykanie uznają go za owoc ze względu na zastosowanie w słodkich deserach.
Kwaskowaty smakołyk pochodzi z Azji Środkowej i Syberii. Do Europy przywiózł go Marco Polo, natomiast w Polsce znany jest dopiero od XVIII w. Zalety? Rabarbar zawiera niewielkie ilości witamin A, E oraz C, kwasu foliowego, sporo błonnika i potasu. Chińczycy stosowali jego leczniczą odmianę już w czasach starożytnych (m.in. na bolące zęby, przeciwzapalnie i przeczyszczająco) i w Chinach do dziś znajduje się on w pięćdziesiątce najważniejszych roślin leczniczych. Już w XX wieku odkryto, że rabarbar jest źródłem polifenoli, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych.
Ze względu na ilość odmian sezon na rabarbar przyjemnie się wydłuża. Można go kupić na straganie, w markecie lub hodować w przydomowym ogródku. Pędy rabarbaru można obrać ze zdrewniałej i twardej warstwy zewnętrznej. Ważne, aby przygotowując potrawę, odrzucić jego korzeń i liście, ponieważ zawierają szkodliwy kwas szczawiowy.
Rabarbar & kurczak
“Rabarbar może stanowić składnik diety wszystkich dbających o linię” - mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. „100 gramów zawiera jedynie 21 kalorii! Jednocześnie można z nim przygotować pożywne i wartościowe danie, np. łącząc z piersią indyka czy kurczaka” – dodaje Niegowska. Jaki zatem jest pierwszy pomysł na sałatkę? Rabarbar będzie pasował do sałaty i pomidorków cherry. Aromatu nada całości odpowiednio przyprawione mięso. Aby mieć gwarancję smaku, można wybrać Naturalną przyprawę do kurczaka pikantną Knorr, której mięso drobiowe zawdzięcza apetyczny kolor oraz nutę pikantności.
Poniżej przepis na Sałatkę z rabarbarem i kurczakiem z grilla:
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Trudność: łatwe
Składniki warzywa, drób
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sałatka najlepiej będzie smakować z grzankami lub pieczywem.
Rabarbar & ryby
Zdecydowanie rabarbar to nie tylko pyszne ciasta i gaszący pragnienie kompot. Jeśli pasuje do mięsa, czemu nie przeprowadzić eksperymentu z rybą? Szefowie kuchni Knorr mają coś specjalnie dla smakoszy wędzonego łososia - przepis na sałatkę, w której oprócz rabarbaru znajdą się liście botwinki i mieszanka sałat.
Wypróbuj Rabarbarową sałatkę z wędzonym łososiem:
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Trudność: łatwe
Składniki warzywa, ryba
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sałatkę podaj z bagietką i masłem ziołowym. Dodatkowo możesz posypać ją płatkami migdałów.
Rabarbar & owoce morza
Idźmy o krok dalej. Jeśli lubisz egzotykę, to smakowitym kąskiem dla Ciebie będzie połączenie rabarbaru i owoców morza. Krewetki świetnie smakują w towarzystwie rabarbaru, rukoli i oliwek. Wyjątkowego smaku całości nadadzą truskawki.
Czas na Sałatkę z krewetkami, truskawkami i rabarbarem:
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Trudność: łatwe
Składniki warzywa, ryba
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego!
Podobne artykuły
Komentarze