jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zadbajmy o nasze Mamy nie tylko w dniu ich Święta!

Dzień 26 maja jest dniem szczególnym - wszystkie dzieci, zarówno małe jak i te trochę większe składają życzenia, wręczają kwiaty oraz prezenty swoim mamom. Mamy bez wątpienia są najważniejszymi osobami w naszym życiu, dlatego warto zadbać o to, by ten dzień był dla nich wyjątkowy i specjalny.   

Dzień 26 maja jest dniem szczególnym - wszystkie dzieci, zarówno małe jak i te trochę większe składają życzenia, wręczają kwiaty oraz prezenty swoim mamom. Mamy bez wątpienia są najważniejszymi osobami w naszym życiu, dlatego warto zadbać o to, by ten dzień był dla nich wyjątkowy i specjalny.

Jak przyrządzić niecodzienne, a zarazem zdrowe dania z tej okazji podpowiedzą Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny marki Lubella oraz Anna Różyk – dietetyk współpracująca z marką Lubella.

Intencją obchodzenia Dnia Matki jest niewątpliwie  okazanie mamom miłości, szacunku oraz wdzięczności za opiekę i wszelki trud związany z wychowaniem. Tego dnia każda z nich powinna poczuć się doceniona, wyjątkowa i niezastąpiona. Z tego względu należy szczególnie się postarać, aby uszczęśliwić nasze mamy.

Historia i tradycja wspomnianego święta wywodzi się już z kultury starożytnej  – obchodzone było zarówno w  Grecji jak i Rzymie, kiedy to czczone były matki – boginie, które stanowiły symbol płodność i urodzaju. Następnie w Anglii oraz Szkocji w XVI -XVII wieku odbywały się tak zwane „Niedziele u Matki”, podczas których matki obdarowywane były podarunkami, oraz dawały błogosławieństwo swoim dzieciom. Tradycja ta uchowała się do XIX wieku, a po wojnie wiele krajów ją odnowiło w tym również Polska. Święto Mam w Polsce zaczęło być obchodzone w 1914 roku w Krakowie i do dnia dzisiejszego dzień 26 maja przeznaczony jest wszystkim Mamom. Na przestrzeni lat historia tego dnia zmieniała się, jednak do dnia dzisiejszego jest ono obchodzone w ponad 40 krajach na całym świecie. Każda kultura posiada swoje własne tradycje i obyczaje, a dzień ten celebrowany  jest w różnych terminach. We Włoszech zgodnie z tradycją dzieci pieką swoim mamom ciastka w kształcie serc, w Tajlandii natomiast klękają przed swoimi mamami wraz z kwiatami jaśminu w celu wyrażenia swojej wdzięczności. 

Przez żołądek do serca

Co roku większość z nas zastanawia się jak sprawić przyjemność swojej mamie w jej szczególnym dniu. Jedni kupują kwiaty, kosmetyki, książki bądź inne podarunki, drudzy zaś starają się wykonać prezenty samodzielnie. Upominki wykonane własnoręcznie z pewnością  zostaną szczególnie docenione. Warto zatem włożyć odrobinę trudu, aby zobaczyć szerokie uśmiechy na twarzach naszych mam. - Jednym z najważniejszych elementów naszego życia jest jedzenie, dlatego też samodzielne posiłku przygotowany posiłek może okazać się strzałem w dziesiątkę. Aby odpowiednio zadbać o nasze mamy i sprawić, by były z nas dumne przygotujmy królewskie śniadanie, smaczny obiad albo rozpływający się w ustach deser - podpowiada Piotr Ceranowicz. – Danie wcale nie musi być skomplikowane i trudne w przygotowaniu. Wystarczy jedynie dobry pomysł oraz odrobina fantazji, a efekt z pewnością będzie nieziemski- dodaje kucharz.

- Wraz z Dniem Matki, powinniśmy zadbać również o zdrowie naszych mam. Przygotowanie posiłków na bazie zdrowych składników odżywczych takich jak błonnik, wapń, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas oraz selen z pewnością dostarczy niezbędnych witamin i minerałów naszym mamo,  potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętajmy, że najważniejszym elementem posiłku są produkty zbożowe, które są podstawowym źródłem energii - może to być makaron pełnoziarnisty, chleb razowy bądź wszelakie kasze. Nie zapominajmy również o podaniu różnorodnych warzyw, które są najlepszym źródłem błonnika oraz związków mineralnych. Ryby natomiast zapewnią pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz szereg niezbędnych składników mineralnych, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Tak skomponowany obiad z pewnością zadowoli wszystkie mamy, zapewniając im tym samym same walory zdrowotne. – przekonuje Anna Różyk. Nie zapominajmy jednak, aby dbać o zdrowie naszych Mam nie tylko w dniu ich Święta. Zdrowe nawyki żywieniowe powinny towarzyszyć nam i naszym najbliższym każdego dnia.

 

A na koniec coś słodkiego

Bez wątpienia wiele z nas nie wyobraża sobie uroczystego obiadu bez słodkiego zakończenia. Z tego względu na tak ważne święto jak Dzień Matki powinniśmy przygotować specjalny deser. Możliwości jest wiele – począwszy od pysznych ciast i ciasteczek kończąc na niecodziennym torcie. – Zdrowe odżywianie nie wymaga od nas wyrzekania się wszystkich niezdrowych dań. Pamiętajmy, że w granicach zdrowego rozsądku odrobina rozpustny nam nie zaszkodzi, szczególnie w tak ważny dzień– radzi dietetyk, Anna Różyk. – W roli deseru świetnie  sprawdzi się tarta z dodatkiem sezonowych owoców bądź muffinki z czekoladą.  To łatwe i szybkie w przygotowaniu propozycje deserowe, więc z pewnością nikt nie będzie miał trudności z ich wypiekiem. Aby zadbać o każdy szczegół pamiętajmy również o fantazyjnym ozdobieniu wypieków – pokruszone orzechy, świeże owoce bądź czekolada nadadzą im  smakowity charakter– dodaje Ceranowicz.

Pamiętajmy że wszystkie mamy są wyjątkowe nie tylko w dniu ich Święta. Dbajmy o nie, rozpieszczajmy i szanujmy każdego dnia, aby wyrazić naszą miłość i uznanie. Samodzielne przygotowanie posiłku będzie świetnym dodatkiem do pięknych życzeń, które każda mama powinna usłyszeć 26 maja

Pomidory malinowe nadziewane orzo z pesto z rukoli i serem pleśniowym

Pomidory malinowe nadziewane orzo z pesto z rukoli i serem pleśniowym Lubella

Składniki:

  • 400 g Makaron Lubella Jajeczna ryż
  • 4 duże pomidory malinowe
  • 100g rukoli
  • 50 ml oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g sera gorgonzola 
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pastę z czosnku, rukoli, oliwy oraz pieprzu i soli przygotowujemy za pomocą blendera lub w moździerzu.
  2. Pomidory obcinamy z wierzchu, a następnie wydrążamy łyżką. Lekko solimy wnętrze.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodajemy pokruszony ser i wkładamy do wydrążonych pomidorów. Z wierzchu układamy kawałeczki sera.
  4. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut z grzaniem od góry.

Pełnoziarniste kokardki z krewetkami i fasolką szparagową

Pełnoziarniste kokardki z krewetkami i fasolką szparagową Lubella

Składniki:

  • 400g Makaronu Lubella Pełne Ziarno kokardki
  • 400g krewetek
  • 200g fasolki szparagowej
  • 200 ml śmietanki 36%
  • Szczypiorek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • Sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Czosnek i cebule siekamy drobno i przesmażamy na oliwie. Dodajemy krewetki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Następnie dodajemy makaron i śmietankę. Całość mieszamy i posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Tarta z kremem i letnimi owocami

Tarta z kremem i letnimi owocami Lubella

Ciasto:

  • 400g Mąki Lubella Puszysta tortowa
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 2 jajka

Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz schłodzone masło . Siekamy nożem lub delikatnie rozcieramy palcami na grudki wielkości zacierek. Dodajemy rozkłócone jaja i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy  w folie i odkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy delikatnie foremkę na tarte. Wykładamy na ciasto papier do pieczenia i groch do obciążenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, po tym czasie zdejmujemy papier i dopiekamy tarte bez obciążenia jeszcze przez 5-10 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krem i przybranie:

  • 300 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 50g cukru
  • 40g Mąki Lubella Puszysta tortowa
  • 2 żółtka jaj
  • 250g ulubionych owoców: jeżyny, truskawki, maliny, borówki lub jagody

Sposób przygotowania kremu:

Zagotowujemy w rondlu mleko z ziarenkami z laski wanilii oraz strączkiem. Mieszamy w misce cukier, mąkę i żółtka na pastę. Wlewamy zagotowane mleko małym strumieniem mieszając z pastą. Masę wlewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na wystudzoną tarte wykładamy krem oraz dekorujemy owocami.

Rada:

Aby wygląd tarty był jeszcze lepszy, należy w rondelku rozpuścić odrobinę dżemu morelowego z niewielką ilością kawałków owoców. Posmarowanie owoców płynnym dżemem nada im piękny połysk.