jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Produkt idealny? Makaron od rana do wieczora

Czy istnieje produkt uniwersalny, z którego możemy przygotować codzienny obiad, a który może być również podstawą wykwintnej potrawy? Odpowiedź brzmi – tak.

Czy istnieje produkt uniwersalny, z którego możemy przygotować codzienny obiad, a który może być również podstawą wykwintnej potrawy? Odpowiedź brzmi – tak. Takim produktem jest dostępny w każdym sklepie makaron. Różnorodne formy, mnogość potraw, łatwość przygotowania sprawiają, że może on być wykorzystany w kuchni na wiele sposobów i stanowić podstawę różnych posiłków. Co można przygotować z tego zbożowego przysmaku radzi Piotr Ceranowicz – szef kuchni oraz ekspert kulinarny marki Lubella.

Codzienne obowiązki, spotkania, praca, dom – wszystko to sprawia, że często w kuchni wybieramy rozwiązania, które dobrze znamy popadając tym samym w kulinarną rutynę. Jednak przygotowanie nowych dań wcale nie musi być dłuższe czy bardziej pracochłonne. Wystarczy odrobina inspiracji i…paczka makaronu. W ten sposób przygotujemy w krótkim czasie smaczne danie dla całej rodziny.

Każdy z nas ma swoje ulubione smaki i połączenia składników, jednak zachęcam do tego, żeby eksperymentować w kuchni. Moje najlepsze dania wychodzą wtedy kiedy pozwalam sobie na odrobinę szaleństwa i łączę produkty, które na pozór do siebie nie pasują. Warto jeden dzień w tygodniu poświęcić na tego typu zabawy i eksperymenty w kuchni - niech czwartek stanie się naszym dniem z makaronem i nowymi smakami. Będzie to nie tylko świetna zabawa, ale również prawdziwa uczta.

Zajrzyjmy do naszych kuchennych szafek i lodówki - jeśli mamy ser, śmietanę i odrobinę warzyw możemy przygotować wspaniałą makaronową zapiekankę, która może być naszym obiadem nie tylko dzisiaj, ale również jutro. Z kolei z pomidorów i mięsa mielonego wyczarujemy przepyszny sos boloński, którym tym razem może warto przełożyć płaty lazanii? Dzięki temu mimo, że sos jest doskonale znany to w takiej formie będzie dla nas zupełnie nowym daniem, które z pewnością na długo zagości w naszej kuchni.

Jeśli nie mamy czasu na długie przygotowywanie dań, a chcemy zjeść pożywny i zdrowy posiłek warto sięgnąć po makaronowe sałatki. Możliwości przygotowania różnych wariacji są niezliczone. Tutaj również możemy wykorzystać nasze zapasy. Suszone lub świeże pomidory, oliwki i mozzarella oraz makaron to wspaniała kombinacja smakowa, która nie tylko przypadnie do gustu naszym kubkom smakowym, ale również nasyci nas na dłuższy czas. A wszystko to w zaledwie 10 minut! Do sałatek szczególnie polecam takie formy makaronu jak świderki, kokardki czy uszka, które idealnie nadają się do tego typu dań.

Jeśli jesteśmy miłośnikami zup warto skorzystać z produktów sezonowych. Jesienią doskonałą propozycją będzie zupa grzybowa z makaronem, która nie tylko nas rozgrzeje w chłodniejsze dni, ale również dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Nie zapominajmy również o ukochanej zupie Polaków, czyli pomidorowej. Warto poeksperymentować i przygotować ją ze świeżych pomidorów i dodać np. kukurydzę i makaron koraliki. Piękne barwy i wspaniały smak tej zupy z pewnością przypadną do gustu nawet kulinarnym tradycjonalistom. To tylko niektóre z propozycji na makaronowe dania – tak naprawdę wariacji dań z użyciem makaronu jest tyle, ilu domowych oraz zawodowych szefów kuchni.

Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque (grillowym)

Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque (grillowym) Fot. Lubella
Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque (grillowym)
Fot. Lubella

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron Lubella wstążki długie (400g)
  • Surowy boczek (600g)
  • Musztarda sarepska (3 łyżki)
  • Miód gryczany (3 łyżki)
  • Sól, pieprz
  • Cukier (5 łyżek)
  • Ocet balsamiczny (50 ml)
  • Papryka w proszku łagodna (najlepiej wędzona)
  • Pomidory w puszce (2 szt.)
  • Parmezan

Przygotowanie:

Boczek doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszaniną musztardy i miodu. Szczelnie foliujemy 3 warstwami folii aluminiowej i wstawiamy na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 140 stopni.

W tym czasie do garnka wkładamy pomidory, przyprawy, cukier oraz ocet i gotujemy do momentu aż powstanie gęsty sos.

Gdy mięso będzie już miękkie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.

Mięso rozdzielamy widelcem na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem i makaronem. Całość posypujemy świeżo tartym serem.

Czas przygotowania - ok 4 godziny