16-12-2020, 09:10
Niepowtarzalny zapach oraz smak pierniczków to element, który nieodzownie kojarzy nam się z okresem świąt Bożego Narodzenia. Stały się one tradycyjną słodką przekąską, której w tym okresie nie może zabraknąć.
Poczuj prawdziwą magię świąt, podając swoim najbliższym te pyszne ciasteczka w niebanalnej odsłonie. Poniżej przedstawiamy przepis na apetyczny, zimowy deser z Pierniczkami dr Gerard w roli głównej.
Składniki do przygotowania 4 porcji
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją około 3-5 minut. Stopniowo dodając po jednej łyżce cukru pudru do uzyskania puszystej masy. Następnie, dodajemy serek mascarpone i miksujemy jeszcze przez około 2 minut, tak żeby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Pierniczki kroimy w drobną kostkę. Pokrojone pierniczki przekładamy do pucharków, tak aby przykryły dno. W kolejnym kroku, wlewamy na nie część przygotowanej masy. Przykrywamy warstwą rozdrobnionych pierników i dodajemy ostatnią warstwę masy mascarpone. Wierzch deseru posypujemy kakao, cynamonem i pokruszonym pierniczkiem. Tak przygotowane pucharki wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego!
Podobne artykuły