21-12-2020, 11:20
Pierniczki – jedzone z najbliższymi, wieszane na choinkach i chrupane potajemnie przed śniadaniem. Wśród świątecznych słodkości bezapelacyjnie królują korzenne wypieki. Łatwe do przygotowania dla dzieci oraz dorosłych, stanowią idealną okazję do wspólnej nauki pieczenia i oczywiście zabawy. A gdyby tak ich charakterystyczny aromat wykorzystać także przy pieczeniu innych kultowych, świątecznych słodkości? A przy tym zaoszczędzić nieco czasu? Lubella podpowiada, jak sprawić, by w tym roku przy niewielkim wysiłku powstał smaczny efekt.
W te wyjątkowe święta szczególnie warto zadbać o to, by celebrować przygotowania wspólnie z domownikami. Zawołajcie do pomocy najbliższych, włączcie ulubione świąteczne piosenki i podwińcie rękawy. Czeka na Was odrobina pracy i ogrom zabawy. W końcu, dla rozkoszy podniebienia, warto poświęcić trochę czasu. Słowo „trochę” jest tu nieprzypadkowe, bo mamy sprytny pomysł na podwójny efekt. Podpowiadamy – ciasto na pierniczki warto przygotować w większej ilości, by później jego część wykorzystać na aromatyczny spód pod świąteczny sernik. Sprytne, prawda?
Skoro wykorzystujemy piernikową bazę pod dwa desery, zadbajmy o to, by była ona idealna! Z Lubellą macie gwarancję, że się uda. Dobierzcie odpowiednią, dobrej jakości mąkę, która zapewni najlepszą konsystencję ciasta i sprawi, że będzie dobrze się formowało, ale przede wszystkim – że będzie wyśmienicie smakować.
Pozwólcie, by z kuchenną pomocą przyszli najmłodsi – nic tak nie jednoczy jak wspólne, kuchenne przygotowania. Ciasto piernikowe przygotujcie wspólnie, później niech dzieci zajmą się wycinaniem świątecznych kształtów, zaś starsi przygotowaniem masy na sernik. Kiedy Wasze pociechy będą dekorować upieczone już pierniczki, rodzice mogą wstawić ciasto do piekarnika… i dołączyć do zajęć kreatywnych z udziałem lukru i posypek. Wspólna praca w kuchni stwarza atmosferę sprzyjającą długim zabawom i wesołym pogawędkom. To może być dobra okazja na podsłuchanie, o jakich prezentach marzą Twoi bliscy, a jeszcze lepsza na urządzenie konkursu na najpiękniejszą dekorację pierniczka.
Dekorowanie pierników to ogromna przyjemność dla małych i dużych. Gustowne mikołaje, gwiazdki i bałwanki wprowadzą świąteczną aurę w Waszym domu, będą cieszyć podniebienie i oko. A co, jeżeli zabrakło Wam ozdób na pierniczki? Na to też mamy sposób! Przejrzyjcie dokładnie, czy w Waszych kuchennych szafkach nie ma przypadkiem innych składników, które można by kreatywnie wykorzystać. Lukier możecie zabarwic na brązowo za pomocą kakao, na żółto za pomocą odrobiny kurkumy a na różowo – z pomocą kilku kropel soku z buraków. Z kolei w roli posypki dobrze sprawdzą się wiórki kokosowe z powodzeniem imitujące śnieżny puch, wszelkie nasiona w roli guzików i guziczków, a także płatki migdałów jako pióra.
Skoro plan na wyjątkowe popołudnie w kuchni macie już gotowy, wystarczy przystąpić do jego realizacji. Poniższe przepisy wydrukujcie lub wyświetlcie na ekranie. Zaopatrzcie się w ulubioną świąteczną płytę dla nastroju oraz w mąkę Lubella dla idealnej konsystencji i smaku. Życzymy wspaniałych Świąt i oczywiście – smacznego!
Liczba sztuk: 30
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Składniki:
1. Ciasto kruche:
Dodatkowo:
2. Polewa:
Przygotowanie:
Liczba porcji: 12-15
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Składniki:
1. Ciasto kruche z przepisu na pierniczki
2. Sernik:
3. Dodatkowo mleczna czekolada
Przygotowanie:
Podobne artykuły
Komentarze