jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wiosenna frittata z warzywami

Wraz z przyjściem kalendarzowej wiosny, na naszych talerzach zaczynają gościć kolorowe posiłki, bogate w warzywa sezonowe. Jedną z propozycji, jest frittata - idealna na obiad lub kolację!

Wiosenna frittata z warzywami

Wraz z przyjściem kalendarzowej wiosny, na naszych talerzach zaczynają gościć kolorowe posiłki, bogate w warzywa sezonowe. Jedną z propozycji, jest frittata - idealna na obiad lub kolację!

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g różyczek brokuła
  • 100 g pora
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 zielone cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 8 dużych jaj
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj żaroodporne lub żeliwne naczynie o średnicy około 20 cm i posmaruj je oliwą.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż, aż warzywa zaczną mięknąć - zwykle trwa to około 5 minut. Dodaj posiekaną zieloną cebulę, drobno pokrojony i zmiażdżony czosnek. Przypraw solą i pieprzem - możesz dodać też swoje ulubione zioła. Smaż jeszcze przez minutę, a następne zdejmij z ognia i odstaw na bok.

W dużej misce ubij jajka za pomocą trzepaczki, a następnie dodaj do nich ser i warzywa z patelni. Wymieszaj dokładnie, a następnie przelej do przygotowanego wcześniej naczynia.

Danie piecz przez około 40 minut na środkowej półce piekarnika. Wyjmij i pozostaw na 5 minut do lekkiego ostygnięcia. ,w temperaturze pokojowej.

Wiosenną frittatę podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, w towarzystwie półwytrawnego białego wina gruzińskiego Marani Tbilisuri.