jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Pomysł na lekki lunch: burger z buraka

Fast foody to słabość wielu z nas, jednak warto wiedzieć, że z łatwością możemy przygotować ich zdrowsze odpowiedniki w domu! Idealnym pomysłem na letni, lekki lunch będzie burger z buraka. To smaczna, bezmięsna alternatywa nie tylko dla wegetarian!

Fast foody to słabość wielu z nas, jednak warto wiedzieć, że z łatwością możemy przygotować ich zdrowsze odpowiedniki w domu! Idealnym pomysłem na letni, lekki lunch będzie burger z buraka. To smaczna, bezmięsna alternatywa nie tylko dla wegetarian!

Pomysł na lekki lunch: burger z buraka

Składniki:

  • 50 g surowego ryżu
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 cebula szalotka
  • 1 duży burak
  • 120g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 bułek do burgerów
  • 35 g rukoli lub innej drobnej sałaty
  • Pęczek rzodkiewki
  • Sos tzatziki do podania

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wodę wlej do garnka i zagotuj, a następnie wsyp ryż, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie odstaw go do ostygnięcia.

Szalotkę obierz i pokrój w kostkę. Obranego i ugotowanego buraka pokrój na duże kawałki i wrzuć do blendera. Zmiksuj, aż konsystencja będzie przypominać ryż. Do kielicha blendera dodaj także fasolę oraz ostudzony ryż. Zmiksuj całość ponownie, aż składniki dobrze się połączą, ale nie stworzą gładkiej masy. Ciasto umieść w misce.

Do masy buraczanej wbij jajko, dodaj bułkę tartą, pietruszkę, kminek, pieprz oraz sól. Całość wymieszaj za pomocą łyżki lub ręki - powinna tworzyć jednolitą konsystencję.

Podziel masę na 4 równe części i uformuj z niej placki. Ułóż burgery na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 15 minut. Następnie obróć burgery na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut. Burgery możesz także usmażyć na patelni.

Bułki przekrój na pół i posmaruj sosem tzatziki. Na jedną połówkę połóż burgera i udekoruj go rukolą, dodaj plasterki rzodkiewki, a potem przykryj drugą połówką bułki.

Burgery buraczane podawaj w towarzystwie gruzińskiego czerwonego półwytrawnego wina Marani Telavuri.