jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Argentyńska przygoda na grillu – kiełbasa nadziewana z sosem chimichurri

Parilla to rodzaj grilla o formie żeliwnej, prostokątnej kratki, ustawionej na palenisku. Jest on wykorzystywany w Argentynie, gdzie grilluje się podczas rodzinnej biesiady zwanej asado. Mamy dla was przepis pozwalający przenieść się chociaż na chwilę na przyjęcie w południowoamerykańskim ogrodzie!

Kiełbasa nadziewana serem z sosem chimichurri na grilla

Parilla to rodzaj grilla o formie żeliwnej, prostokątnej kratki, ustawionej na palenisku. Jest on wykorzystywany w Argentynie, gdzie grilluje się podczas rodzinnej biesiady zwanej asado. Mamy dla was przepis pozwalający przenieść się chociaż na chwilę na przyjęcie w południowoamerykańskim ogrodzie!

Argentyna słynie z wysokojakościowych mięs, a grillowane potrawy zajmują tam szczególne miejsce. Asado można z kolei określić mianem symbolu zarówno kulinarnej biegłości, jak i podejścia do życia Argentyńczyków. Podczas tej biesiady mistrzem ceremonii jest asador zajmujący się rozpaleniem ognia i doglądaniem mięsa, a w wolniejszym czasie zabawianiem gości rozmową. W kraju Maradony podczas grillowania w roli pierwszoplanowej występuje mięso, rzadko spotyka się przystawki w postaci sałatek, makaronu czy ziemniaków. Najczęściej jedynymi dodatkami są chleb i tradycyjny ziołowy sos chimichurri, który zyskał popularność na całym świecie. Wykorzystuje się go szczególnie do dań pieczonych i grillowanych.

– Grillowanie zwykle kojarzy się nam bardzo tradycyjnie, tymczasem to doskonała okazja do eksperymentowania – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – W naszym przepisie dwie dobrze znane wędliny, połączone ze sobą i wzbogacone sosem, zmieniają swoje oblicze i sprawiają, że popołudnie przy grillu staje się prawdziwą kulinarną przygodą. A egzotycznego posmaku dodaje sos chimichurri.

Kiełbasa nadziewana serem z sosem chimichurri na grilla

Składniki do mięsa:

  • 1 kg Kiełbasy grillowej z serem Dobrowolscy
  • 300 g Boczku extra parzonego Dobrowolscy
  • 2 świeże, słodkie papryki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła

Składniki na sos chimichurri:

  • 1 pęczek świeżej pietruszki lub 2 łyżki suszonej
  • 1 pęczek świeżej kolendry lub 2 łyżki suszonej
  • 1 pęczek świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chili lub 1/2 łyżeczki suszonego chili
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z limonki, octu jabłkowego lub soku z cytryny

Sposób przygotowania sosu:

Pietruszkę, kolendrę i oregano drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę lub starte. Dokładamy drobno posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy solą, pieprzem i 3 łyżkami soku z limonki. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i mieszamy.

Sposób przygotowania mięsa:

W Kiełbasie grillowej z serem Dobrowolscy wycinamy trójkątny pasek, żeby zrobić miejsce na warzywa. Wkładamy tam pociętą w podłużne paski paprykę. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Układamy ją w kiełbasie wzdłuż papryki. Boczek kroimy w cienkie plastry. Układamy je obok siebie po dwa, na nich kładziemy nadziewaną kiełbasę i ciasno zawijamy ją w boczek. Tak przygotowane wędliny kładziemy na rozgrzany grill końcówkami boczku do dołu i grillujemy kilka minut, aż ser zacznie się topić. Następnie obracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne kilka minut. Podajemy z sosem chimichurri.

Smacznego!

Artykuł reklamowy

Artykuł został dodany przez firmę


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.