19-06-2024, 10:00
Macie zamiar zorganizować grillową ucztę? Takie spotkania z obfitością dań i smaków są teraz bardzo popularne, zarówno w restauracjach, jak na prywat-nych imprezach. Dzielcie się jedzeniem, kosztujcie, a przed wszystkim dobrze się bawcie!
Jak pisał Oscar Wilde: „Przyjaźń zasługuje na każdą chwilę, którą jej poświęcamy”. Warto o tym pamiętać i cieszyć się z możliwości spędzania czasu razem. Zaproście więc znajomych na grilla, o którym długo będą opowiadać! Zorganizujcie dla nich prawdziwą bizantyjską ucztę lub jak kto woli bogaty szwedzki stół na świeżym powie-trzu. Przygotowaliśmy kilka pomysłów na dania z grilla, wśród których każdy z zapro-szonych gości znajdzie coś dla siebie. A może zdecyduje się spróbować wszystkie-go?
Trudno wyobrazić sobie grilla bez dobrej kiełbasy. Wystarczy ją naciąć i położyć na ruszcie. Najbardziej klasycznym wyborem są te wieprzowe, średnio rozdrobnione, w naturalnym jeli-cie. Doskonale sprawdzi się np. Kiełbasa śląska czy Kiełbasa wiejska z Wadowic Dobrowol-scy. Ale warto sięgnąć też po trochę inne smaki, np. Kiełbasę z cielęciną Dobrowolscy. Świetnie z grilla smakują też cienkie kiełbaski, takie jak Kiełbaski z piersią kurczaka czy Kieł-baski białe Dobrowolscy. Oczywiście nie może też zabraknąć Kaszanki z Wadowic.
Kiełbasy śląskie obieramy z osłonki, siekamy bardzo drobno i wkładamy do małej mi-ski. Dodajemy dwa surowe jajka, sól, pieprz i mieszamy. Z papryk odcinamy dolną część od ogonka na około 1 cm. Wykrawamy delikatnie gniazdo nasienne i wycina-my ogonek, tworząc swego rodzaju kapelusz. Do środka każdej papryki wkładamy farsz, na wierzch plaster żółtego sera i przykrywamy kapeluszem z papryki.
Szynkę kroimy na grube, około 2-centymetrowe plastry. Rozcinamy wnętrze każdego kawałka nożem, tworząc z nich sakiewki, do których włożymy farsz. Do farszu przy-gotowujemy pieczarki, cebulę i ser. Wszystko kroimy w drobną kostkę. Cebulę posy-pujemy mieloną słodką papryką, solą i pieprzem. Każdy z elementów farszu wkłada-my do sakiewki w równych proporcjach. Sakiewki „zaszywamy” wykałaczkami i każdą z zewnątrz posypujemy solą.
Karkówkę kroimy w 1-centymetrowe plastry. Przygotowujemy marynatę – do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 min. Obtaczamy w marynacie plastry karkówki i odstawiamy na 1h do lodówki. Po tym czasie jest gotowa do grillowania.
Polędwiczkę kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Posypujemy ostrą papryką, pole-wamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą. Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie, długie paski. Owijamy cukinią kawałki polędwiczki. Polędwiczki owinięte cukinią nadziewa-my na szpikulec do szaszłyków na przemian z pomidorkami koktajlowymi.
Biały ser kruszymy i wkładamy do miseczki, następnie dokładamy śmietanę, doda-jemy sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, wyciskamy ząbek czosnku i wszystko do-kładnie mieszamy widelcem, dodatkowo rozgniatając. Tak przygotowany twaróg gril-lowy wkładamy do lodówki, aż przygotujemy ziemniaki. Ziemianki myjemy i podgoto-wujemy w skórce około 10 min. Następnie owijamy w folię aluminiową do żywności i grillujemy aż będą miękkie, zazwyczaj wystarczy około 30 min. Po upieczeniu ziem-niaków rozkrawamy je na pół i dodajemy wcześniej przygotowany twaróg grillowy.
Jogurt naturalny wlewamy do miseczki, dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, wyci-śnięte 3 ząbki czosnku, posiekane gałązki świeżej bazylii i mieszamy. Odstawiamy na 30 min do lodówki i gotowe. Doskonałe do grillowanych mies.
Jogurt naturalny wlewamy do miseczki, dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, po-krojoną drobno paprykę, wyciśnięty ząbek czosnku, keczup i mieszamy. Odstawiamy na 30 min do lodówki i gotowe. Doskonałe do grillowanych mięs.
Potrawy grillujemy aż do momentu uzyskania pożądanego efektu. Różne produkty potrzebują różnego czasu, co jest uzależnione od rodzaju dania, rozgrzania grilla i preferencji kulinarnych. Dlatego nie podajemy tutaj czasów grillowania. Po upiecze-niu wszystkie potrawy wykładamy na stół i korzystamy z krainy obfitości smaków.
Artykuł reklamowy
Artykuł został dodany przez firmę
Inne publikacje firmy
Podobne artykuły
Komentarze