2 szklanki mleka zapewniają 60% dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń, wskazuje Talerz Zdrowego Żywienia. Można go także dostarczyć, uwzględniając w diecie kefir czy jogurt. Dlaczego warto, odpowiada Monika Lasoń, inżynier ds. oceny żywności, ekspert Lokalnego Rolnika.
Zrównoważona dieta jest podstawą prawidłowego rozwoju najmłodszych. Powinna być bogata w cenne składniki odżywcze, zróżnicowana i dostosowana do potrzeb młodego organizmu. Celebrowany 1 czerwca Dzień Dziecka to dobry moment, by przyjrzeć się talerzom naszych podopiecznych i sprawdzić, czy znajdziemy na nich wszystkie niezbędne elementy. Obchodzony w tym samym czasie Dzień Mleka to z kolei okazja, by przypomnieć, jak ważną częścią diety są produkty mleczne i jaką rolę pełnią one w żywieniu maluchów.
Dzień Matki to wyjątkowe, pełne miłości święto, obchodzone 26 maja. Z tej okazji pragniemy docenić rodzicielki, które codziennie obdarowują nas wsparciem, troską i czułością. Oprócz kwiatów i życzeń dobrym sposobem na wyrażenie naszej wdzięczności będą pyszne, domowe słodkości. Jakie upominki wybrać, aby uczynić ten dzień jeszcze bardziej wyjątkowym dla naszych ukochanych mam?
8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Święto zostało zainicjowane w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques – organizację zrzeszającą szefów kuchni. W tym dniu warto zgłębić wiedzę na temat tego, czy kuchnia europejska jest zdrowa, jakie nawyki żywieniowe posiadają Europejczycy oraz jak prawidłowo odżywiać się w każdym regionie Starego Kontynentu.
Jak pokazują badania, podczas Halloween w samej tylko Wielkiej Brytanii marnowanych jest ok. 8 milionów dyń. W Polsce jeszcze nikt tego nie zbadał, ale kupowanie dyń na dekoracyjne lampiony również u nas zyskuje na popularności.
Wzdęcia, zaparcia, biegunki czy bóle brzucha nie pasują do wypełnionego słońcem i morską bryzą czy górskimi wspinaczkami urlopu wypoczynkowego. Wakacje to czas, kiedy „wrzucamy na luz” i pozwalamy sobie na małe przyjemności, tj. fast food, smażoną rybę z frytkami czy gofry z bitą śmietaną, które nierzadko popijamy kolorowym napojem. – Wydaje nam się, że tydzień czy dwa urlopu nie mają znaczenia i że układ pokarmowy też możemy wysłać na beztroskie wakacje. Nie jest tak! – przekonuje dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec. Jak zadbać o dobre samopoczucie naszych jelit podczas wyczekanego urlopu? Zapytaliśmy o to ekspertkę.
Informacje o jego pochodzeniu są niezwykle skąpe. Tradycyjnie łączy się go z nazwiskiem nadwornego kucharza książąt orleańskich Françoisa Massialota, który jako pierwszy opisał deser w swojej książce kucharskiej. Jednak o palmę pierwszeństwa walczą też Hiszpania i Anglia. Crème brûlée to doskonały smakołyk na lato. W naszym przepisie został wzbogacony aromatycznymi owocami truskawek.
Popularna w polskiej kuchni mąka pszenna ma wiele oblicz. Są one określane przez tak zwany typ mąki. To właśnie od niego zależy najlepsze zastosowanie dla poszczególnych produktów mącznych. Do wyboru mamy aż 8 podstawowych typów mąki, które określane są za pomocą liczby. I tak mąka luksusowa to mąka typ 550. Co to oznacza w praktyce? I do czego najlepiej jest jej używać?
Według badań 8 na 10 Polaków przygotowuje potrawy w domu, a w kuchni spędza 6,1 godziny w ciągu tygodnia.
Bezsprzeczną zaletą letniego menu są młode warzywa, czyli nowalijki. Botwinka jest jednym z najbardziej charakterystycznych spośród nich i najchętniej stosowanych w polskiej kuchni. Nazwa określa młodego buraka ćwikłowego, którego korzeń jest niewielki, a liście i łodygi bujne. Doskonale nadaje się na zupę, np. orzeźwiający i sycący chłodnik.
Choć aż 98% Polaków ma świadomość roli warzyw i owoców w diecie, sięgamy po nie zbyt rzadko, a tylko 1 osoba na 4 wie, ile wynosi zalecane dzienne spożycie tych produktów .
Tofu na deser – niemożliwe? A jednak! Aksamitny, delikatny a do tego zdrowy i oryginalny – taki właśnie jest deser z tofu, owocami i orkiszowym spodem z ciasteczek. Idealny na letnie upały, prosty w przygotowaniu, efektowny i co najważniejsze - świetnie nadaje się dla amatorów słodyczy w każdym wieku – nawet dla najmłodszych dzieci po 1 r.z. Smacznego!
Czy istnieje idealna przekąska? Rodzic powie, że musi być zdrowa, a maluch, że… smaczna!
EKOstyl - Targi Zdrowej żywności, Stylu życia i Ekorodziny cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem osób dbających o zdrowie, kondycję czy styl życia i przyciągały tłumy odwiedzających tę imprezę gości. Targi te również inspirowały pomysły na upominki świąteczne oraz „zdrowe zakupy”. Niestety z powodu pandemii tegoroczna 8 edycja tego wydarzenia musiała zostać przełożona na inny termin (marzec 2021 r.)
Gotowanie można traktować dwojako: jako przykry obowiązek albo świetną zabawę, którą zwieńczy pyszny posiłek. Przyrządzanie potraw nikomu nie powinno kojarzyć się z uciążliwym staniem w kuchni. Na komfort gotowania wpływa wiele czynników, ale jednym z nich jest stylowa kuchnia, która jest tak samo designerska, jak i funkcjonalna. Czy te dwie cechy można ze sobą połączyć? Co sprawia, że gotowanie może stać się przyjemnością?