Czekoladowe, owocowe, warzywne, z lukrem, z posypką – każda odsłona muffinek potrafi zachwycić. Jedni uwielbiają je jako pięknie udekorowane, słodkie przekąski, a inni preferują bardziej wytrawne i mniej kaloryczne wersje słynnych babeczek. Pod koniec marca obchodziliśmy Dzień Muffina. Przypominamy historię jednego z najpopularniejszych deserów na świecie.
Co możemy przygotować, gdy zamarzy nam się, by na naszym talerzu znalazło się coś idealnego do schrupania? Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni, ma na to swój sprawdzony sposób, a także sprawdzone przepisy - na chrupiące kotleciki z kurczaka, rybne nuggetsy i warzywne placuszki.
Obecna pora roku nie sprzyja zbilansowanej diecie.
Często brakuje nam pomysłów na nietuzinkowy obiad, zwłaszcza, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie.
Z ostatniego raportu GUS wynika, że w 2019 Polacy jedli mniej mięsa – jego spożycie w przeliczeniu na osobę spadło o 2% w porównaniu z rokiem 2018, z średnio 62,4 kg do 61,0 kg. Skąd ten trend?
Coraz więcej Polaków ogranicza mięso w diecie lub z niego rezygnuje – na co dzień i od święta. Dla wszystkich wegan, wegetarian czy fleksitarian, którzy chcieliby odtworzyć tradycyjne dania bez wykorzystania białka zwierzęcego lub po prostu tęsknią za jego smakiem, marka Garden Gourmet przygotowała wyjątkowe inspiracje. Propozycji na świąteczne dania, skomponowanych z roślinnymi alternatywami mięsa, będzie można skosztować podczas dwóch dni degustacji w Warszawie.
Początek września oznacza powrót do szkolnych obowiązków po dwóch miesiącach wakacyjnej beztroski. Uczniowie wchodzą do klas wypoczęci i zaopatrzeni w nowe zeszyty, szkolne przybory, podręczniki. W ich tornistrach czy plecakach nie może jednak zabraknąć jeszcze jednego istotnego elementu – drugiego śniadania.
Słońce, ciepłe wieczory oraz unoszący się aromat przysmaków z grilla… brzmi znajomo, prawda? Niestety, wszystko co dobre, szybko się kończy, dlatego warto wykorzystać ostatnie chwile lata i zamknąć sezon grillowy ze smakiem! W jaki sposób? Zobaczcie sami!
Każdy łakomczuch z ekscytacją myśli o tym dniu. Tłusty czwartek od wieków jest okazją do hucznego ucztowania i maksymalnego wykorzystania końcówki radosnego, karnawałowego okresu. Czym byłoby świętowanie bez suto zastawionych stołów? W tłusty czwartek na polskich stołach królują pączki i faworki. Nie przepadacie za słodyczami? Macie szczęście, ponieważ przepisów na wytrawne smakołyki również nie brakuje.
„Wspólne talerze” (z ang. sharing plates) to gastronomiczny trend z przyszłością. Jego popularność znacząco wzrosła po okresie pandemii, kiedy ludzie, zmęczeni przymusowym odosobnieniem, ponownie zaczęli spotykać się przy wspólnych posiłkach. Nowy pomysł początkowo przyjął się szczególnie w restauracjach i barach, ale ponieważ jego formuła jest atrakcyjna i daje duże pole do popisu dla kreatywności – „wspólne talerze” pojawiły się także na rodzinnych przyjęciach i domówkach.
Jesień, czas grzybów. Ja dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne bułeczki z grzybami. Polecam je zrobić, można zabrać do pracy na drugie śniadanie.
Jesień to zdecydowanie jej czas! Od tego okresu rządzi praktycznie w każdej kuchni. O kim mowa? Przed Państwem jej królewska mość - cukinia! Co sprawia, że jest obiektem westchnień kucharzy?
Warzywa w doskonały sposób urozmaicają smak posiłków i wzbogacają je apetycznymi kolorami. Coraz więcej osób zastanawia się, jak uczynić te wartościowe składniki elementami diety, lecz mimo to spożycie warzyw w ostatnich latach nie rośnie – wręcz przeciwnie. Powodem może być brak pomysłów na włączenie warzyw do jadłospisu i inspiracji na dania z ich dodatkiem. Marka Knorr postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli jedzenia. Dzięki temu powstały nowe Fixy Sposób na porcję warzyw Knorr, dzięki którym przygotowywanie posiłków z warzywami będzie proste i pozwoli zobaczyć znane dania z zaskakującej perspektywy.
Długowieczność to marzenie każdego z nas. Szukając sposobów na przedłużenie młodości, coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co mają na talerzu. Okazuje się, że kluczem do długiego życia może być spożywanie warzyw i owoców. Aby cieszyć się zdrowiem przez lata, należy dbać o dietę już od dziecka. Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw, przygotowaliśmy porady dotyczące diety, które pomogą zachować Ci witalność.
Pełnowartościowe, zdrowe, sycące – takie powinno być śniadanie naszego dziecka. Jednak nawet ta wiedza nie wystarczy, gdy w domu mamy niejadka, któremu na widok każdego posiłku od razu rzednie mina. Wtedy potrzebne są umiejętności rodzica, który przemyci wartościowe składniki, a zarazem poda je w atrakcyjnej formie. Szczególnie, że już we wrześniu większość dzieci czeka powrót do szkoły. Co spakować do lunchboxa dla niejadka? Odpowiada dietetyk Celina Kinicka z Centrum Medycznego Damiana.