Artykuł Dodaj artykuł

Bułeczki z grzybami

Jesień, czas grzybów. Ja dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne bułeczki z grzybami. Polecam je zrobić, można zabrać do pracy na drugie śniadanie.

Jesień, czas grzybów. Ja dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne bułeczki z grzybami. Polecam je zrobić, można zabrać do pracy na drugie śniadanie.

Bułeczki z grzybamiŹródło: Młynomag Sp.j.

Bułeczki z grzybami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej Reszelskiej
  • 230 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Farsz:

  • 500 g grzybów
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w 100 ml wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę łączymy z wodą, solą, oliwą oraz wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Grzyby kroimy w plasterki i dusimy na maśle z posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z natką pietruszki, studzimy, dodajemy ser.

Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy placuszki. Na środek kładziemy porcje farszu i zlepiamy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Po wyrośnięciu, około 30 minut, bułeczki smarujemy jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni.

Artykuł został dodany przez firmę

Młynomag Sp.j.

Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.

Zapoznaj się z ofertą firmy


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły