jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Wynik wyszukiwania

 
Jak dbać o jelita? zdjęcie

Jak dbać o jelita?

Dziś dzięki naukowcom mówi się o drugim mózgu – jelitach. 

Czytaj więcej

 
Chcesz wzmocnić swój układ odpornościowy? Zacznij budować zdrowe nawyki żywieniowe! zdjęcie

Chcesz wzmocnić swój układ odpornościowy? Zacznij budować zdrowe nawyki żywieniowe!

Częste mycie rąk, unikanie dotykania oczu, nosa i ust oraz zachowanie dystansu społecznego od innych osób. Te zalecenia WHO, wprowadzone w związku z pandemią, są znane niemal wszystkim. Odpowiednie nawyki w zakresie higieny są z pewnością jednym z kluczowych elementów zapobiegania chorobom.

Czytaj więcej

 
Przez żołądek do szczęścia – 90% szczęścia powstaje… w brzuchu! zdjęcie

Przez żołądek do szczęścia – 90% szczęścia powstaje… w brzuchu!

Czy myślimy mózgiem? W dużej mierze tak, jednak nie tylko on ma determinujący wpływ na nasze samopoczucie, apetyt czy sen, a co za tym idzie, na nastrój połączony z myślami! Olbrzymie znaczenie ma nasz układ pokarmowy, nieraz nazywany drugim mózgiem – w jelitach liczba neuronów, czyli komórek odpowiedzialnych za przetwarzanie i przekazywanie informacji, jest większa niż w rdzeniu kręgowym! Co takiego dzieje się w brzuchu, że wpływa na nasze poczucie szczęścia? Wyjaśnia dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny w kampanii Dobre Zboże Wiele Może.

Czytaj więcej

 
Ekspert obala mity na temat odporności zdjęcie

Ekspert obala mity na temat odporności

Czy regularne przyjmowanie witaminy C, suplementów diety i sport wystarczą, by zbudować odporność? W jaki sposób można wzmocnić organizm, żeby zapobiec przeziębieniu? Ekspert Lokalnego Rolnika obala popularne mity.

Czytaj więcej

 
Brak apetytu – kiedy należy reagować? zdjęcie

Brak apetytu – kiedy należy reagować?

Utrata łaknienia to często naturalny stan, który pojawia się np. podczas przeziębienia, czy zatrucia – wtedy organizm jest skoncentrowany na walce z patogenami i na regeneracji, a trawienie schodzi na dalszy plan.

Czytaj więcej

 
Jedzenie produktów zbożowych zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 i obniża zapotrzebowanie organizmu na insulinę aż do 30%! zdjęcie

Jedzenie produktów zbożowych zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 i obniża zapotrzebowanie organizmu na insulinę aż do 30%!

Pomimo ostrzeżeń lekarzy, cukrzyca typu 2 wciąż zbiera żniwo na świecie. W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, ten wariant choroby w dużej mierze zależy od diety i można mu zapobiegać, zmieniając nawyki żywieniowe.

Czytaj więcej

 
Jesienne dania z dodatkiem superfoods – zdrowie i dobre samopoczucie każdego dnia zdjęcie

Jesienne dania z dodatkiem superfoods – zdrowie i dobre samopoczucie każdego dnia

Trend zdrowego odżywiania i żywności funkcjonalnej sprawia, że bardzo świadomie komponujemy naszą dietę. Sięgamy po najwyższej jakości produkty i czytamy etykiety. Popularne są tzw. superfoods, mające wyjątkowe właściwości odżywcze, ale też doskonałe walory smakowe. Wprowadzenie ich do diety pozwala wzmocnić układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie jesiennym.

Czytaj więcej

 
10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit zdjęcie

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi hormonalnej, dobrego samopoczucia psychicznego czy detoksykacji organizmu. Zaburzenia w mikrobiocie jelitowej, znane jako dysbioza i wynikające z nich stany zapalne, mogą znacząco wpływać na ogólny kondycję zdrowia. Dlatego zachowanie równowagi jelitowej to gwarancja silnego systemu immunologicznego, zdolnego skutecznie zwalczać różnego rodzaju infekcje i patogeny. Dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec podpowiada, jak skutecznie zadbać o zdrowie tego organu.

Czytaj więcej

 
Odżywka białkowa i jej rola w diecie sportowca zdjęcie

Odżywka białkowa i jej rola w diecie sportowca

Odżywka białkowa pomaga zadbać o odpowiedni poziom białka, które jest niezwykle ważnym składnikiem budulcowym.

Czytaj więcej

 
Jajko w sałatkowej odsłonie zdjęcie

Jajko w sałatkowej odsłonie

Zieleń na talerzu jest zawsze mile widziana, szczególnie kiedy mamy do dyspozycji świeże warzywa. Któż potrafi przejść obojętnie obok straganów zastawionych plonami pól i ogrodów? Warzywa bardzo dobrze łączą się z jajkiem, dlatego polecamy trzy przepisy na zielono-jajeczne sałatki.

Czytaj więcej

 
Lato zamknięte w słoiku, czyli czas na przetwory! zdjęcie

Lato zamknięte w słoiku, czyli czas na przetwory!

Lato to czas obfitości warzyw i owoców, bogatych w bezcenne witaminy oraz składniki mineralne. Warto korzystać z tych dobrodziejstw i sięgać po świeżą porcję rodzimych produktów, jak też zrobić zapasy na zimniejsze dni. Własnoręcznie przygotowane przetwory nie tylko dostarczą nam wielu wartości odżywczych, ale także urozmaicą jadłospis.

Czytaj więcej

 
Indeks glikemiczny a skuteczne odchudzanie – co musisz wiedzieć o węglowodanach w diecie? zdjęcie

Indeks glikemiczny a skuteczne odchudzanie – co musisz wiedzieć o węglowodanach w diecie?

Przetwory zbożowe to ważny składnik każdej diety, trzeba jednak zwracać uwagę na ich kaloryczność. Istotnym czynnikiem mającym wpływ na właściwości produktów węglowodanowych jest niewątpliwie błonnik pokarmowy, który gra znaczącą rolę w zbilansowanym i przemyślanym jadłospisie. Innym kryterium, jakie należy brać pod uwagę układając zdrowe menu, jest również indeks glikemiczny.

Czytaj więcej

 
Kiedy stosować dietę bezglutenową? zdjęcie

Kiedy stosować dietę bezglutenową?

Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, ma wpływ na nasze samopoczucie, szczególnie gdy borykamy się z różnymi przypadłościami zdrowotnymi. Tak jest w przypadku osób, które nie tolerują glutenu, czy to w postaci celiakii, czy alergii i nieceliakalnej nadwrażliwości na pszenicę lub gluten.

Czytaj więcej

 
Zdrowe śniadanie Polaków: wyniki badania opinii zdjęcie

Zdrowe śniadanie Polaków: wyniki badania opinii

Jakie jest idealne śniadanie według Polaków? Smaczne – deklaruje 51% respondentów. Zwracamy uwagę także na łatwość i szybkość przygotowania oraz by zawierało porcję warzyw lub owoców. Marka owsianek funkcjonalnych NESVITA firmy Nestlé przedstawia wyniki ankiety „NESVITA dobry dzień” zrealizowanej wspólnie z agencją badawczą SW Research[1].

Czytaj więcej

 
Jedz na zdrowie i nie daj się infekcjom. Jesienna dieta na odporność zdjęcie

Jedz na zdrowie i nie daj się infekcjom. Jesienna dieta na odporność

Jesień i nadchodząca zima to trudny czas dla naszego zdrowia. Mało słońca, leniwe popołudnia na kanapie i monotonne menu nie pozostają bez wpływu na układ immunologiczny, a przecież to on odpiera ataki wirusów kiedy wszyscy dookoła kichają. 

Czytaj więcej

 

Wszystkich: 101