02-11-2017, 00:00
Data publikacji: 09-10-2017
Maszyny dla przemysłu spożywczego -- Kostkownice -- Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
Zakres
1.1 Postanowienia ogólne
Niniejsza Norma Europejska ma zastosowanie do kostkownic (patrz od Rysunek 1 do Rysunek 6 i Rysunek 12 do Rysunek 18) i określono w niej wymagania dotyczące projektowania i produkcji.
Maszyny opisane w niniejszej Normie Europejskiej są stosowane do rozdrabniania świeżego mięsa, produktów mięsnych i podobnych produktów (np. ryby, warzywa i sery) przez cięcie w komorze cięcia.
W niniejszej Normie Europejskiej podano wszystkie zagrożenia znaczące, sytuacje zagrożeń i zdarzenia niebezpieczne odnoszące się do maszyn, zastosowań i urządzeń, gdy są one używane zgodnie z przeznaczeniem oraz w warunkach użytkowania nieprawidłowego, które daje się przewidzieć przez producenta (patrz Rozdział 4).
W niniejszej Normie Europejskiej podano zagrożenia, które mogą pojawiać się podczas całego okresu żywotności maszyny, łącznie z transportem, montażem, działaniem, konserwacją, wyłączaniem z eksploatacji, demontażem i złomowaniem maszyny.
Niniejsza Norma Europejska nie ma zastosowania do kostkownic wyprodukowanych przed datą opublikowania niniejszego dokumentu przez CEN.
1.2 Typy kostkownic objęte niniejszą normą
Niniejsza Norma Europejska obejmuje następujące typy kostkownic:
-kostkownice z suwakowym urządzeniem podającym, trakiem i nożem sierpowym/wielosegmentowym z ładowaniem ręcznym (patrz Rysunek 2);
- kostkownice z suwakowym urządzeniem podającym, trakiem, nożem sierpowym/wielosegmentowym, koszem zasilającym i urządzeniem ładującym (patrz Rysunek 1);
- kostkownice z obrotowym narzędziem tnącym, nożem sierpowym/wielosegmentowym i przenośnikiem zasilającym (patrz Rysunek 3 i Rysunek 5);
- kostkownice z obrotowym narzędziem tnącym i ładowaniem produktu z wykorzystaniem siły odśrodkowej (patrz Rysunek 6);
- kostkownice z lub bez zintegrowanych systemów podawania.
1.3. Konstrukcja maszyny
Kostkownice zbudowane są z ramy maszyny, komory zasilającej/zasobnika, suwakowego urządzenia podającego lub rolki przechwytującej, traka lub obrotowego narzędzia tnącego, noża sierpowego/ wielosegmentowego, towarzyszącego napędu oraz – zależnie od typu maszyny – elementów elektrycznych, hydraulicznych lub pneumatycznych.
Kostkownice objęte zakresem niniejszej Normy Europejskiej mogą być wyposażone w:
- pokrywę nad komorą zasilającą/zasobnikiem;
- wózek transportowy dla noża sierpowego/wielosegmentowego, noża tnącego i traka;
- urządzenie ładujące;
- przenośnik zasilający.
1.4 Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem (jak zdefiniowano w EN ISO 12100:2010, 3.23) kostkownic objętych niniejszym dokumentem opisano w 1.1.
Produkt przeznaczony do cięcia jest podawany ręcznie lub za pomocą urządzenia ładującego/przenośnika zasilającego do komory zasilającej. Produkt jest podawany do narzędzia tnącego z wykorzystaniem suwakowego urządzenia podającego i/lub rolki przechwytującej, lub siły odśrodkowej i poddany rozdrabnianiu.
Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.
Podobne artykuły
Komentarze