Artykuł Dodaj artykuł

Jak prawidłowo przechowywać mąkę?

Wysoka wilgotność i wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni, zwłaszcza w przypadku mąki pszennej pełnoziarnistej, ponieważ zawiera ona więcej naturalnych olejów niż mąka biała.

Jak prawidłowo przechowywać mąkę

Wysoka wilgotność i wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni, zwłaszcza w przypadku mąki pszennej pełnoziarnistej, ponieważ zawiera ona więcej naturalnych olejów niż mąka biała. Czy naprawdę wiesz, jak prawidłowo przechowywać mąkę? Jeśli mieszkasz w wilgotnym klimacie, otwarcie oryginalnego opakowania mąki może spowodować, przedostanie się wilgoci i przyspieszyć psucie się produktu.

Co musisz wiedzieć o przechowywaniu mąki?

Mąkę należy przechowywać w szczelnym pojemniku, takim jak szklany słoik lub plastikowy pojemnik do przechowywania. Nie używaj mąki, która została wystawiona na działanie wilgoci, ponieważ może być skażona pleśnią lub bakteriami. Mąkę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepszym miejscem do przechowywania mąki jest temperatura pokojowa, ponieważ ciepło i zimno mogą mieć na nią wpływ. Nie należy przechowywać mąki w lodówce ani zamrażarce. Mąka wchłonie wilgoć i stanie się rozmokła, jeśli będzie przechowywana w tym miejscu. Ponadto zamrażanie może wpłynąć na jej jakość, ponieważ część oleju z kiełków pszenicy zjełczeje po zamrożeniu (lub rozmrożeniu).

Nie należy przechowywać mąki w szafkach nad kuchenką lub zlewem – te miejsca są zwykle wilgotne z powodu pary powstającej podczas gotowania i zmywania naczyń. Do przechowywania mąki należy używać hermetycznych pojemników, jeśli to możliwe. W przeciwnym razie należy zapakować mąkę w plastikowe torebki, a następnie umieścić ją w innym pojemniku, który dobrze się zamyka.

Czego jeszcze nie wiesz o przechowywaniu mąki?

Mąkę należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, aby zachować jej świeżość. Mąka może być przechowywana w spiżarni lub szafce kuchennej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i wilgoci. Można ją również przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Bez względu na to, czy dopiero zaczynasz piec, czy robisz to od lat, ważne jest, aby wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać mąkę. Stosując się do powyższych wskazówek, unikniesz częstych błędów i zachowasz świeżość swoich wypieków!

Artykuł został dodany przez firmę

Młynomag Sp.j.

Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.

Zapoznaj się z ofertą firmy


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły

 
Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.