Pojemniki cukiernicze do jednokrotnego użytku cieszą się sporą popularnością w cukierniach, piekarniach i firmach cateringowych.
Zanim sięgniemy po soczyste jabłko albo kruchą marchewkę w sklepie lub warzywniaku, muszą one przebyć nierzadko daleką i długą drogę z sadu czy grządki.
Chyba nikomu, kto miał jakiekolwiek związek z gastronomią (i to bez względu na kraj, w którym pracował), nie trzeba tłumaczyć pojęcia takiego jak pojemniki gastronomiczne GN. Jednak wiele osób niezwiązanych z tą branżą nie ma pojęcia, o czym mowa. Dlatego w niniejszym artykule przedstawimy prostą definicję i scharakteryzujemy pojemniki GN ze względu na podstawowe parametry.
Tworzywa termoplastyczne można spotkać na co dzień, m.in. w zabawkach, urządzeniach domowych, sprzęcie elektronicznym czy w elementach samochodów. Czym jednak są tego typu materiały i do czego można je wykorzystać? Sprawdź, co warto wiedzieć na temat termoplastów.
Okres dostawy można znacznie wydłużyć, stosując specjalne pojemniki na borówki.
Zachowanie właściwych warunków transportu mięsa i drobiu jest ważne, bowiem znacznie ogranicza ryzyko ich zepsucia lub uszkodzenia.
Opakowania ekologiczne są doskonałą alternatywą dla opakowań wykonanych z materiałów sztucznych. Możliwość pakowania żywności w opakowania, które są w pełni bezpieczne dla środowiska naturalnego, sprawia, że klienci coraz chętniej sięgają po produkty zapakowane ekologicznie.
Szczelne papierowe opakowanie, które pozwala zachować świeżość produktów, a zarazem jest bardziej przyjazne dla środowiska niż odpowiedniki z tworzyw sztucznych, stworzyła firma KB Folie Polska.
Na szkoleniu omówimy w jaki sposób praktycznie wdrożyć aktualne przepisy prawne krajowe i UE dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przedstawimy wymagania i dokumentację dotyczącą wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wraz z wynikami badań potwierdzających zgodność wyrobu z aktualnymi przepisami UE. Prześledzimy i przeanalizujemy problemy z jakimi spotykają się przedsiębiorcy.
Niezbędnym akcesorium na imprezach plenerowych (i nie tylko) jest bez wątpienia talerz jednorazowy. Na rynku można znaleźć talerzyki plastikowe i talerze z papieru. Które z nich warto stosować na festiwalu czy w barze?
Trendy rynkowe mają spory wpływ na rozwój każdej branży. Obecnie jednym z najważniejszych jest indywidualizacja, która zmienia również sposób produkcji czy dystrybucji różnych rozwiązań. Co warto wiedzieć na ten temat?
W wielu regionach na świecie ludzie głodują, a mimo to, jedzenie ciągle jest marnowane na ogromną skalę, co przyczynia się do zanieczyszczania środowiska i degradacji zasobów naturalnych.
Proces produkcyjny produktów spożywczych jest z reguły bardzo długi. Trzeba w nim uwzględnić przetworzenie, spakowanie czy przygotowanie do spożycia.
Firma Knauf Industries Polska, największy na świecie przetwórca polistyrenu, renegocjowała dotychczasową umowę najmu, powiększając wynajmowaną powierzchnię magazynowo-biurową w Panattoni Park Wrocław II do 18.000 mkw. W negocjacjach warunków umowy najemcę reprezentowała firma doradcza Cresa.
Konsumenci coraz częściej poszukują żywności mającej prosty i naturalny skład, przypominającej smaki zapamiętane z dzieciństwa oraz wytworzonej w sposób przyjazny dla środowiska.