Trwa radosny okres karnawału, który kojarzy się z zabawą, przebieraniem się w kolorowe stroje i zajadaniem słodkościami, takimi jak pączki czy faworki.
Tłusty czwartek to niecierpliwe wyczekiwany przez wszystkich miłośników słodkości dzień w roku.
Każdy łakomczuch z ekscytacją myśli o tym dniu. Tłusty czwartek od wieków jest okazją do hucznego ucztowania i maksymalnego wykorzystania końcówki radosnego, karnawałowego okresu. Czym byłoby świętowanie bez suto zastawionych stołów? W tłusty czwartek na polskich stołach królują pączki i faworki. Nie przepadacie za słodyczami? Macie szczęście, ponieważ przepisów na wytrawne smakołyki również nie brakuje.
Tradycja zajadania się słodkościami na koniec karnawału to jeden z najprzyjemniejszych zwyczajów.
„Kruche, lekkie delikatne ciasto dosłownie rozpływające się w ustach. Kto zrobi je pierwszy raz już nigdy nie będzie chciał jeść innych…"
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ten najsłodszy dzień w roku ma swoje prawa, bowiem zajadamy się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Skąd wywodzi się to święto? Ile pączków dostarczyli w zeszłym roku kurierzy Glovo i na jaki rodzaj decydujemy się najczęściej? Gdzie mieszka największy łasuch w Polsce? Odpowiedź znajdziecie poniżej!
Popularna w polskiej kuchni mąka pszenna ma wiele oblicz. Są one określane przez tak zwany typ mąki. To właśnie od niego zależy najlepsze zastosowanie dla poszczególnych produktów mącznych. Do wyboru mamy aż 8 podstawowych typów mąki, które określane są za pomocą liczby. I tak mąka luksusowa to mąka typ 550. Co to oznacza w praktyce? I do czego najlepiej jest jej używać?
Obchody karnawału w każdym zakątku świata wyglądają inaczej. Rio do Janeiro słynie z ognistej samby, a Wenecja z balów maskowych. Wszędzie jednak jest to czas wypełniony dobrą zabawą, śmiechem i tańcami. Tę radosną atmosferę bez problemu można odtworzyć w domowym zaciszu! Prawdopodobnie będzie trzeba zrezygnować z organizacji ogromnej parady, ale nadal może być kolorowo, wesoło i… apetycznie. Dzięki poradom szefa kuchni Knorr przygotowanie karnawałowego menu pójdzie jak z płatka. Sprawdź, jak zaplanować niezapomnianą imprezę.
Podróżując po Polsce w te wakacje, oprócz odkrywania nowych miejsc i malowniczych krajobrazów, warto poznać bogactwo regionalnych smaków. Jabłuszka w koszulkach, szpajza cytrynowa, ruchańce, pańska skórka? Tradycyjne słodkości kryjące za sobą ciekawą historię związaną z danym regionem z pewnością osłodzą każdą, nawet najdłuższą podróż, a przy okazji urozmaicą naszą wakacyjną dietę.
Tłusty czwartek to dzień, w którym wielu z nas pozwala sobie na chwilę zapomnienia. Puszyste pączki oblane lukrem i apetyczne faworki kuszą z wielu sklepowych witryn. To smaczne święto jest w naszej tradycji od wieków.